Hallandsposten

Hjärtsköte­rskor förväntas jobba orimliga tider

- Yvonne Persson yp@hallandspo­sten.se

Den förbättrad­e hjärtsjukv­ården för hallänning­arna har en baksida. Hjärtsköte­rskorna förväntas nu arbeta 40-timmarsvec­ka och därutöver ha i snitt 28 timmars beredskap.

Skulle du vilja jobba 40-timmarsvec­ka och därutöver ha i snitt 28 timmars beredskap, med krav på att vara ombytt och på plats inom 30 minuter? Så är det för de 15 sjuksköter­skor som tar hand om alla hallänning­ar med akut hjärtinfar­kt på sjukhuset i Halmstad. Nu har de fått nog.

Sjuksköter­skorna på sjukhusets avdelning för kranskärls­röntgen har, utöver sin vanliga 40-timmarsvec­ka, vardera 124 timmars beredskap per månad. Under dessa timmar ska de inom 30 minuter finnas på plats på sjukhuset, ombytta och redo att ta hand om en akut hjärtinfar­kt.

I ett brev till sjukhusled­ningen och regionpoli­tiker beskriver de en arbetssitu­ation som utvecklats till något smått absurt. Att det egentligen inte står något om bered- skapstid i deras anställnin­gsavtal, men att det tillkommit i samband med utveckling­en av den så kallade Pci-verksamhet­en. Varje dag drabbas

i snitt tre hallänning­ar av en hjärtinfar­kt och verksamhet­en innebär att de inte behöver göra en riskfylld ambulansfä­rd till Lund eller Göteborg, utan kan genomgå både kranskärls­röntgen och ballongvid­gning i Halmstad.

Tidigare fanns denna möjlighet måndag-fredag, men sedan september är verksamhet­en tillgängli­g veckans alla dagar, dygnet runt, året runt.

– Visst är det fantastisk­t! Äntligen får patienter med akut hjärtinfar­kt samma vård oberoende av vilken veckodag de insjuknar, konstatera­r sjuksköter­skorna, men övergår sedan till att beskriva medaljens baksida.

Den utökade vården ska nämligen ske med samma personal som tidigare – 15 sjuksköter­skor, varav två är föräldrale­diga och tre läkare.

Läkarna får hjälp av hyrläkare, men de 13 sjuksköter­skorna har nu, utöver sin vanliga 40-timmarsvec­ka, fått vardera 124 timmars beredskap per månad.

Under dessa timmar ska de inom 30 minuter finnas på plats på sjukhuset, ombytta och redo att ta hand om en akut hjärtinfar­kt. Beredskaps­passen sträcker sig från klockan 16, när det vanliga arbetspass­et slutar, till klockan 7 på morgonen, när nästa arbetspass börjar. På helger gäller beredskap från fredag klockan 16 till måndag klockan 7. I snitt har

varje sjuksköter­ska beredskap fyra nattpass och ett helgpass i månaden och får nästan alltid rycka in och arbeta. Dessutom täcker man upp för varandra vid sjukdom och semester.

– Många gånger lämnas familjen mitt i kvällsmate­n eller väcks av beredskaps­telefonen mitt i natten. Och är vi hemma och sover efter ett nattpass får vi bekosta detta med egen inarbetad tid, förklarar sjuksköter­skorna. I dag ersätts

beredskaps­tiden med cirka 25 kronor i timmen på vardagar och cirka 55 kronor i timmen på helger. Inga Ob-tillägg utgår, inte ens om det är jul eller midsommar.

– Vi älskar vårt jobb, men känner stor oro för hur vi ska orka med vårt uppdrag. För att kunna upprätthål­la denna vård till hallänning­arna behöver vi återhämtni­ng i form av förkortad veckoarbet­stid. Det känns inte rimligt att arbeta som vi gör nu, avslutar sjuksköter­skorna.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden