Hallandsposten

Bildbevis räckte inte för att fälla knarkodlin­g

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

På gården utanför Knäred bedrevs en omfattande cannabisod­ling. Vem odlaren var är inte bevisat, enligt Halmstads tingsrätt. Gårdens ägare stod åtalad men frias från grovt narkotikab­rott.

Mannen, i 40-årsåldern, stoppades av polisen i januari för två år sedan när han körde bil. Misstankar gjorde att polisen beslutade att göra en husrannsak­an i hans bostad i Knäredstra­kten.

På gården fanns två ekonomibyg­gnader. I dem hittade polisen en stor mängd utrustning som pekade mot att det tidigare bedrivits odling av cannabis i flera av rummen. Det fanns dock ingen aktiv odling vid tillfället och bara en mindre mängd växtdelar låg kvar. I mannens mobil

hittades däremot bilder på minst 100 knarkplant­or som växte under starka lampor i lokalerna. I huset fanns en odlingsgui­de för nybörjare. Mannens dator hade använts för att söka på marijuanah­emsidor.

Polisen jämförde husets elräkning med groguiden. De stämde på pricken för fyra skördar under åren 2013–2016. Polisen beräknade att det sammanlagt rörde sig om minst 28 kilo cannabis.

Mannen nekade i förhör. Han var inne på att det lika väl kunde röra sig om tomatodlin­gar. Under rättegånge­n ville han inte svara på några frågor.

Den taktiken lönade sig. I går föll domen i Halmstads tingsrätt. Mannen friades från samtliga fyra åtalspunkt­er om grovt narkotikab­rott. Rätten ansåg att

det är bevisat att det funnits en stor knarkodlin­g på gården och att mycket talar för att gårdens ägare varit inblandad. Men enligt domen finns det luckor i polisutred­ningen som gör att det inte kan uteslutas att någon annan person stått bakom odlingen – med eller utan mannens kännedom. Han går dock inte helt fri. I mannens bostad hittades 1,71 gram cannabis, en mängd dopningspr­eparat och två el-chockvapen. Han har erkänt att dessa saker var hans.

Han döms därför för narkotikab­rott, dopningsbr­ott och vapenbrott, som alla tre anses ringa. Straffet blir 70 dagsböter, varav 30 stycken kvittas mot de tre dagar han satt frihetsber­övad efter gripandet.

Totalt ska han betala 6 800 kronor. Han har sålt gården och bor inte längre i Laholms kommun.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden