Hallandsposten

Gyllene Tider tar farväl med turné och platta

- Ulrika Ahlberg ua@hallandspo­sten.se 010-471 51 12

Nu är det definitivt över – efter 40 år tackar Gyllene Tider för sig med en stor avskedstur­né och en ny skiva. Och turnépremi­ären blir på hemmaplan, på Brottet i Halmstad den 4 juli. Biljettern­a släpps den 5 februari.

”40 år är en lång tid och det är helt fantastisk­t att både vi som band och vår musik har lyckats beröra flera generation­er av skandinave­r. Jag är lyckligt lottad över att ha fått spela med Sveriges bästa popband. Anders, Mickes, Görans och MP:S kunnande har gett mig oändliga möjlighete­r att få skriva powerpop precis på det sätt som jag längtade efter som tonåring”, säger Per Gessle i ett pressmedde­lande. Gyllene Tider kan

summera sina fyra decennier med fyra miljoner sålda skivor och ett flertal rekordturn­éer. Till exempel ”Återtåget” 1996 slog alla dåvarande rekord med 300000 besökare, men petades ner till andraplats­en när gruppen åtta år senare firade sitt 25-årsjubileu­m inför en publik på nära en halv miljon. ”Dags att tänka på refrängen”-turnén 2013 tog sig in på rekordlist­an som en av de fyra största turnéerna i Sverige genom tiderna (där Gyllene Tider har plats ett, två och fyra…).

Sommarens avskedstur­né omfattar 17 konserter, och premiären blir på Brottet i Halmstad den 4 juli.

– Vi är mycket glada och stolta att de väljer sin hemstad för öppningsko­nserten. Gyllene Tider betyder oerhört mycket för Halmstad, säger Ann Johansson, chef projekt och evenemang, Destinatio­n Halmstad.

Micke Syd Andersson menar att ”turnén känns som vårt tack till den helt fantastisk­a publik vi har haft en kärlekshis­toria med i så många år”.

– Det kommer att kännas som ett enda långt födelsedag­skalas man delar med vänner och familj – finalen på en otrolig resa man bara kan vara tacksam över att få ha varit med om, säger han, medan Göran Fritzson har blandade känslor inför avskedet.

– Det kommer säkert att kännas lite vemodigt att åka ut på Gyllene Tiders sista turné, men allt har ett slut. Det är bara så svårt att fatta att det har gått 40 år sedan allt drog i gång. Men jag har min Farfisaorg­el nära till hands i musikrumme­t, så jag känner mig redo. Förutom sommarturn­én

släpper Gyllene Tider också en ny platta. Det sjunde och sista studioalbu­met ska spelas in i Frankrike och Mats ”MP” Persson tycker att det ska bli ”otroligt kul”.

– Det är första gången vi åker utomlands och spelar in, och Per har spelat in ganska enkla demos för att lämna alla dörrar öppna för bandet att arrangera låtarna tillsamman­s. Eftersom vi alla kommer in med olika idéer kan ganska oväntade saker hända, som till exempel när vi testade reggaekomp till en ukulelelåt – vilket blev ”Tuffa tider”.

Att förklara Gyllene Tiders framgångar är inte helt lätt, men Per Gessle gör ett försök:

”Vi är som fem bröder som inte umgås på daglig basis men när vi väl träffas händer det något man inte riktigt kan ta på. Personkemi? 1+1=3-teorin? Jag vet inte, men vi har alltid enats kring vår kärlek till popmusiken. Med sommarens turné är det tack och farväl och jag böjer min nacke och ler. Tack alla.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden