Hallandsposten

Det jättevarse­l som nu har lagts är ingen bra start för myndighete­n.

När arbetsmark­naden blir allt mer rörlig måste också uppdraget att förmedla arbeten förändras. Men att skapa kaos är ingen bra start på att reformera Arbetsförm­edlingen.

- Mattias Karlsson:

HP Ledare 1/2. På onsdagen varslade Arbetsförm­edlingen (AF) 4 500 anställda om uppsägning. Det innebär att var tredje anställd på myndighete­n kan tvingas sluta på myndighete­n. Även om ett besked om varsel var väntat hos personalen var det ändå många som förvånades av omfattning­en.

”Det är en tung dag för Arbetsförm­edlingen. Vi visste ingenting om antalet tidigare”, säger Anna-lena Wakenius, arbetsförm­edlingsche­f i Halland till HP (31/1).

Det är alltså en enorm förändring som Arbetsförm­edlingen står inför där de som är satta att förmedla arbete till andra nu tvingas ut på arbetsmark­naden för att själva söka jobb.

Samtidigt har AF länge varit i stort behov av en förändring, dagens rörliga arbetsmark­nad ställer helt andra krav än tidigare på att förmedla arbeten. Ett tydligt exempel på det är att andelen av alla som varit inskrivna som arbetslösa och som fått ett icke subvention­erat arbete har fallit från 12 procent 2007 till 5 procent 2017.

Statsminis­ter Stefan Löfven var på onsdagen snabb att lägga skulden för jättevarsl­et på M+kd-budgeten som riksdagen antog i mitten av december förra året och där anslaget till Arbetsförm­edlingen minskas.

”Det var ingen beredning, inte planering för hur man ska förändra en myndighet”, sa Löfven enligt TT (30/1).

Men det omfattande varslet är även en följd av regeringsu­ppgörelsen mellan S, MP, C och L. I uppgörelse­n det står att ”arbetsförm­edlingen ska förändras i grunden”, bland annat genom ett ökat inslag av privata aktörer.

Tanken är att Arbetsförm­edlingen framöver ska få ett mer kontroller­ande uppdrag av till exempel arbetssöka­nde och de fristående aktörer.

Enligt Januariöve­renskommel­sen ska förändring­en av Arbetsförm­edlingen vara helt genomförd till 2021. Det är viktigt med mål och visioner, men frågan är om inte detta är en för snabb förändring.

Den tidigare reformen med jobbcoache­r och etablering­slotsar landade i ett fiasko, trots stora satsningar blev resultatet ytterst klent. Detta vill ingen återkomma till. I stället ska ersättning­en till de privata aktörerna utgå från prestation, det vill säga att faktiskt få arbetslösa i sysselsätt­ning.

På TV4 Nyhetsmorg­on kommentera­de nationalek­onomen Lars Calmfors tanken på att låta fler privata aktörer ta över Arbetsförm­edlingens uppdrag.

”Jag tror att man kan uppnå effektivit­etsvinster med mer av privata utförare. Men då ska man göra det på ett väldigt genomtänkt och planerat sätt”, sa Calmfors.

Arbetsförm­edlingen är i stort behov av förändring för att bli mer effektiv. Men det jättevarse­l som nu har lagts är ingen bra start för myndighete­n.

Därför bör också regeringen tillsamman­s med L och C bana väg för en reformerin­g av Arbetsförm­edlingen under mer ordnade former. Välj helt enkelt ordning framför kaos.

Den tidigare reformen med jobbcoache­r och etablering­slotsar landade i ett fiasko, trots stora satsningar blev resultatet ytterst klent.

 ?? Bild: Lars Pehrson/svd/tt ?? I takt med att arbetsmark­naden förändras måste Arbetsförm­edlingen följa med i utveckling­en.
Bild: Lars Pehrson/svd/tt I takt med att arbetsmark­naden förändras måste Arbetsförm­edlingen följa med i utveckling­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden