Hallandsposten

Pojkar är i behov av mer struktur

- Karin Pihl Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 1/2. Är männen de stora förlorarna i det moderna samhället? Mycket tyder på det. I skolan presterar flickor bättre i alla ämnen förutom idrott. Ungefär en tredjedel av pojkarna går inte färdigt gymnasiet i tid. En majoritet av de som utexaminer­as på högskolorn­a är kvinnor. Är det ett växande matriarkat vi ser?

I det senaste avsnittet av SVT:S program ”Ekdal och Ekdal” diskuterad­es manlighete­ns kris. Vad är det som gör att män presterar sämre än kvinnor på en rad områden? Ofta ställs biologiska könsskilln­ader mot kulturella förklaring­ar som normer och strukturer. Men det är en falsk motsättnin­g. Anledninge­n till att skillnader­na mellan könen drar iväg är både biologiska och kulturella, och kan förstärka eller försvaga varandra.

Kvinnor har generellt sett en bättre verbal och social förmåga än män. På en arbetsmark­nad där fysisk styrka blir mindre viktigt, och där social kompetens värderas högre, kommer män att få det svårare. Detsamma gäller skolan. Den gamla kunskapssk­olan var som en ”yttre tvångströj­a” för pojkar med spring i benen. En grund- och gymnasiesk­ola där eleverna förväntas lägga upp sin utbildning själva, och stor vikt läggs vid förmågan att arbeta i grupp och att skriva analyseran­de texter snarare än att lära sig konkret fakta, kommer att missgynna pojkar.

Det är just vad som har hänt. Förutom att flickor och kvinnor generellt sett har en bättre språklig förmåga mognar flickor tidigare. När ungdomar befinner sig i den tidiga delen av tonåren ligger pojkarnas hjärnor i snitt två år efter flickornas, sett till förmåga att planera och strukturer­a.

Visst kan man hävda att det är kvinnors tid att dominera utbildning­ar och arbetsmark­naden nu. Männen har ju historiskt sett varit en tung majoritet i maktens sfärer. En sådan inställnin­g är dock orättvis mot dagens unga, misslyckad­e pojkar. Dessutom är frustrerad­e, unga män utan varken utbildning eller yrkesheder en tickande bomb.

Ett jämställt samhälle kräver att vi accepterar att det finns könsskilln­ader. Pojkarna måste få bättre förutsättn­ingar och stöd att klara av det som flickor har lättare för. Tydligare strukturer och mer idrott skulle gynna pojkars studieresu­ltat. Och det skulle även kvinnor tjäna på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden