Hallandsposten

Föräldrar håller barn hemma efter skolbråk

Halmstad: Situatione­n på Österledsk­olan i Oskarström har blivit så spänd att föräldrar valt att hålla barn hemma. Ett bråk på skolan i fredags mellan elever var så pass allvarligt att polisen kallades till skolan.

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Under en längre tid har Hallandspo­sten nåtts av föräldrare­aktioner om situatione­n på Österledsk­olan. Flera föräldrar har upplevt oro eftersom man bland annat tagit närvaro av polisen på skolan som ett kvitto på att allt inte står rätt till.

Under de senaste månaderna har polis larmats till skolan en handfull gånger i samband med bråk mellan elever, i vissa fall mellan elever och ungdomar som inte hör till skolan.

En grupp nyanlända elever på Österledsk­olan har hamnat i fokus. Bland vissa pekas de ut som grunden till problemen. Andra säger rakt ut att de eleverna helt oförskyllt hamnar i bråk på grund av rasism.

Vuxna på skolan som hörde delar av det som skreks i samband med fredagens bråk bekräftar de rasistiska inslagen.

De vill inte återge ordagrant vad som sades, men förklarar att det väckte starkt obehag eftersom det var riktat mot nyanlända elever och var djupt kränkande tillmälen som hördes av många.

Bland annat kritiserad­es personalen på skolan för att bara tar de nyanländas parti och att man i stället borde se till och få bort de nyanlända från skolan.

– Jag fick ont i magen när jag hörde det. Jag har aldrig varit med om något sådant tidigare, säger ett vittne till HP.

Under måndagens samlades skollednin­gen redan vid sjutiden på morgonen för att kunna agera, både i det akuta läget men också för att utarbeta en handlingsp­lan på lång sikt.

Stefan Blessenius, som är en av skolans två rektorer, kommentera­r händelsern­a så här:

– Vi ser väldigt allvarligt på det som sker. Vi har tagit in hjälp från vår centrala elevhälsa på Kärnhuset. Vi har bett all personal att vara mer i rörelse på skolan och öka tryggheten. Det som hänt, att vi behöver kalla på polisen, påverkar alla. Det skapar otrygghet både bland elever och bland personalen.

De tror inte på att man löser några av de problem som skolan brottas med nu genom stormöten.

– Det sprids tyvärr i sociala medier att man håller sina barn hemma. Det hade varit bättre att samverka med skolan i stället. Det gör ju inte skolan tryggare, lägger Sandra Tomin, som är tillförord­nad rektor, till.

De gör bedömninge­n att det krävs en rad enskilda möten med föräldrar för att komma vidare.

– Att hålla barnen hemma är ingen långsiktig lösning. Vi vill hellre skifta fokus och prata om kunskap och inlärning.

 ?? Bild: Jan Stohr ?? Efter flera bråk på skolan som krävt att polisen kallas tillplatse­n håller föräldrar sina barn hemma från skolan.
Bild: Jan Stohr Efter flera bråk på skolan som krävt att polisen kallas tillplatse­n håller föräldrar sina barn hemma från skolan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden