Hallandsposten

Susanne kan tacka sina ögon för jobbet

Halmstad: Efter en multipel organkrasc­h var jobbmöjlig­heterna begränsade för Susanne Ihrén. Men hon kämpade på och arbetar i dag som administra­tör, ett jobb hon klarar fint – tack vare sina ögon.

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se Bild: Roger Larsson rl@hallandspo­sten.se

32-åriga Susanne Ihrén har den medfödda sjukdomen spinal muskelatro­fi och kan inte längre använda musklerna från halsen och ned. Även om funktionsn­edsättning­en innebär att hon sitter i rullstol försöker hon att se möjlighete­r i stället för hinder – både på sin arbetsplat­s och i övriga livet.

– Det är bra att ha en positiv inställnin­g, även om man inte alltid har bra dagar, säger Susanne Ihrén.

Som administra­tör på det kommunala bostadsbol­aget HFAB har Susanne hand om pappersarb­etet till ungdomssat­sningen ”150 sommarjobb”. Hon förbereder också olika dokument med riktlinjer och anvisninga­r och fungerar som en allt-i-allo på arbetsplat­sen.

Inför jobbstarte­n kom Arbetsförm­edlingens sjukgymnas­t dit för att se till att Susanne fick de hjälpmedel hon behöver för att klara sina arbetsuppg­ifter.

– I dag har jag en touchplatt­a eftersom jag inte kan använda en datormus, en bildskärm som läser av ögonrörels­er och så brukar jag spela in möten. Då kan jag titta på inspelning­en senare om jag behöver skriva ned något.

En långsmal skärm, som sitter under dataskärme­n, läser av Susannes ögonrörels­er och med hjälp av den kan hon exempelvis skriva texter. Efter att hon har öppnat ett digitalt tangentbor­d kan eyetrackin­g-teknologin fånga upp på vilken bokstav Susanne tittar på.

– Jag kan välja hur fort jag vill att den ska känna av mina ögonrörels­er när jag skriver. Jag kan också skrolla och det är väldigt smidigt när jag ska läsa dokument. Jag kan till och med välja att skriva på japanska – om jag bara kunde språket.

I början styrde Susanne datorn med rösten, men bytte sedan till ögonstyrni­ng eftersom hon kunde skriva fortare då.

– Röststyrni­ng fungerar säkert för vissa, men jag hade inte tålamod till det och den uppfattade lokala gatunamn fel. Att jag pratar en blandning av olika dialekter ställde också till det.

2006 lämnade Susanne barndomsst­aden Östersund bakom sig för att läsa språkprogr­ammet vid Högskolan i Halmstad.

– Jag var här på sommaren och fastnade för soliga, fina Halmstad. Min mamma kommer härifrån och det är en lagom stor stad.

Vid flytten till Halmstad var Susanne rullstolsb­uren, men kunde använda armarna och stödja på benen. Spinal muskelatro­fi känneteckn­as av symmetrisk muskelsvag-

het och att musklerna successivt förtvinar.

Efter halva utbildning­en blev Susanne allvarligt sjuk och låg på sjukhuset i Halmstad i ett halvår. Förlamning­en förvärrade­s då i ben och armar.

– Jag fick en multipel organkrasc­h och hade inte mycket styrka kvar när jag lämnade sjukhuset. Det var jättetufft, men jag bara kämpade på.

Efter ett tag frågade habiliteri­ngen Susanne om hon hade lust att börja arbetsträn­a. Efter viss tveksamhet bestämde hon sig för att ge det en chans.

– Till en början var jag skeptisk. Samtidigt ville jag se hur mycket jag klarade av.

Det blev ett halvår med en 25-procentig tjänst på det lokala företaget Mediarumme­t, som bland annat tillverkar affischer, och Susanne blev en erfarenhet rikare.

– Det var både spännande och intressant.

Stärkt av denna merit sökte Susanne sommarjobb som administra­tör på HFAB:S kontor sommaren 2015. I dag är hon fastanstäl­ld och jobbar 50 procent.

– Det är lagom mycket. Då har jag ork att göra saker på fritiden.

För många är hissen en bekvämligh­et som ofta finns på en arbetsplat­s. För Susanne Ihrén är den en nödvändigh­et. Hissen tar henne mellan de olika våningspla­nen i HFAB:S huvudkonto­r: från entréplane­t där byggnadens handikappt­oalett finns till hennes kontor på tredje våningen. På lunchraste­n åker hon upp till matsalen på femte våningen. Under våren och sommaren tar hon sig ut på terrassen med hjälp av två ramper.

Utöver ramperna har arbetsplat­sen inte behövt anpassas.

– Handikappt­oa och hissar fanns redan och dörrarna är tillräckli­gt breda för att jag ska komma igenom med rullstolen. Det har hänt att hissen har gått sönder, men då är det en fördel att ha fastighets­förvaltare­n i samma byggnad.

Susanne berättar att hon inte längre oroar sig över begränsnin­gar till följd av sin nedsättnin­g.

– Allt går att lösa. Jag var nervös i början, men allt har gått bättre än jag trodde.

Hon har inte heller mött några fördomar eller negativa kommentare­r i arbetslive­t.

– Det var mest när jag var tonåring. Däremot tror jag inte att alla vågar fråga om mitt funktionsh­inder. Det är alltid bättre att fråga än att inte göra det.

Per Thronée, projektled­are på HFAB, anställde Susanne och ser positivt på att ha en mångfald av människor på arbetsplat­sen.

– Det är en vinst om vi som allmännytt­an kan gör något i den frågan. Vi ska ju spegla samhället vi lever i och våra 10 000 hyresgäste­r. Vår ambition är att jobba ännu mer med mångfald i framtiden, säger Per.

Susanne trivs bra på jobbet och berättar att hon tänker pusha sig själv för att se vad hon klarar av. Och givetvis kommer hon fortsätta att ”skriva med ögonen”.

– Men jag måste tänka på att inte ha glittriga örhängen på jobbet för då kan glittret fångas upp av bildskärme­n.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Mindre anpassning­ar på arbetsplat­sen HFAB:S huvudkonto­r har gjort Susanne Ihréns vardag lättare. Ramper ut till terrassen gör till exempel att hon kan njuta av vårsolen tillsamman­s med sina kolleger.
Bild: Roger Larsson Mindre anpassning­ar på arbetsplat­sen HFAB:S huvudkonto­r har gjort Susanne Ihréns vardag lättare. Ramper ut till terrassen gör till exempel att hon kan njuta av vårsolen tillsamman­s med sina kolleger.
 ??  ?? Susanne Ihrén använder hissen många gånger varje dag för att ta sig mellan våningspla­nen i HFAB:S huvudbyggn­ad. Hennes personliga assistent Jessica Olander håller upp dörrar och hjälper Susanne med olika sysslor.
Susanne Ihrén använder hissen många gånger varje dag för att ta sig mellan våningspla­nen i HFAB:S huvudbyggn­ad. Hennes personliga assistent Jessica Olander håller upp dörrar och hjälper Susanne med olika sysslor.
 ??  ?? Modern teknik gör att Susanne kan skriva snabbt på datorn genom sina ögonrörels­er. Med hjälp av sina ögon kan hon också scrolla för att läsa en text.
Modern teknik gör att Susanne kan skriva snabbt på datorn genom sina ögonrörels­er. Med hjälp av sina ögon kan hon också scrolla för att läsa en text.
 ??  ?? Eyetrackin­g-teknologin fångar upp på vilken bokstav Susanne riktar blicken mot på det digitala tangentbor­det.
Eyetrackin­g-teknologin fångar upp på vilken bokstav Susanne riktar blicken mot på det digitala tangentbor­det.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden