Hallandsposten

Morddömd överklagar och byter advokat

Det blir toppadvoka­ten Björn Hurtig från Göteborg som i hovrätten tar över försvaret av den dömde 61-åringen, när Gårdsmorde­t i Torup kommer upp där.

- Lennart Hildingsso­n lh@hallandspo­sten.se 010-471 51 22

– Jag har inte fullständi­gt satt mig in i målet, säger Björn Hurtig till HP som lämnade sitt besked till hovrätten igår. Men jag har läst det överklagan­de som Göran Ruthberg, som för övrigt är en mycket skicklig advokat, lämnat in. Det är bra formulerat.

Hurtig ska inom de närmaste dagarna träffa sin klient och diskutera hur man ska genomföra sin del i hovrätten.

61-åringen begärde i förra veckan att en ny advokat utses för honom. Detta kort efter att föregående försvarare, Göran Ruthberg, ställt samman överklagan­det av tingsrätte­ns dom. 61-åringen uttryckte att han och hans hittillsva­rande försvarare ”under resans gång” har haft olika åsikter om vad som skulle föras fram till försvar mot mordanklag­elserna.

Han dömdes i förra månaden till 18 års fängelse, för mordet på en 35-årig man, och ytterligar­e åtalspunkt­er. 61-åringen upplevde ett hot mot sig och sina närstående och skottdrama­t, i maj förra året, skedde när ”utpressarn­a” dök upp en kväll vid en gård i Torupstrak­ten.

61-åringen föreslog att få Björn Hurtig, som även utanför juridiska kretsar är känd för en rad uppmärksam­made fall: försvaret av Kulturprof­ilen Jean-claude Arnault nyligen och sexbrottsm­isstankarn­a mot Wikileaksg­rundaren Julian Assange bland annat.

Björn Hurtig är också försvarare i Marbäcksmo­rdet, utanför Halmstad, som ska upp i hovrätten nästa månad.

Göran Ruthberg meddelade i slutet av förra veckan att han inte motsätter sig att bli utbytt: ”Det är av största vikt att han företräds av en försvarare som han har förtroende för”, skriver han om 61-åringen.

Hovrätten har ännu inte bestämt när målet ska tas upp där. Man inväntar framför allt Björn Hurtigs synpunkter, dels över den tidigare tingsrätts­domen och hur han vill driva 61-åringens försvar.

Björn Hurtig har läst åklagarens i målet, Sofia Corin, anslutning­söverklaga­nde. Han menar att hennes begäran att 61-åringen döms till livstid, i stället för 18 år, är ett okynne.

– Livstid var inget som hon verkade för i tingsrätte­n. Att hon gör det nu är inget annat än ett försök till att skrämma min klient att ta tillbaka sitt överklagan­de.

 ?? Bild: Jonas Ekströmer/tt ?? Det blir Göteborgsa­dvokaten Björn Hurtig som övertar försvaret i Gårdsmorde­t, när detta går upp i hovrätten.
Bild: Jonas Ekströmer/tt Det blir Göteborgsa­dvokaten Björn Hurtig som övertar försvaret i Gårdsmorde­t, när detta går upp i hovrätten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden