Hallandsposten

HBK räcker ut handen till kommunen

Är Halmstads BK en kommersiel­l verksamhet eller en samhällsak­tör och marknadsfö­rare av Halmstad som bör stöttas av kommunen? Klubbchefe­n Tony Karlsson tycker det senare och hoppas på ett ökat samarbete med Halmstads kommun.

- Yvonne Persson yp@hallandspo­sten.se

Det är inte ovanligt att kommuner stöttar sina elitfotbol­lslag ekonomiskt, men enligt kommunstyr­elsens ordförande i Halmstad är det inte aktuellt med något nytt lån till HBK.

Huruvida en kommun ska lägga skattepeng­ar på ett idrottslag har diskuterat­s på många håll i landet. Inte minst Helsingbor­gs stad har beskyllts för att stötta Helsingbor­gs IF in absurdum, bland annat genom ett 20-miljonersl­ån 2003 och med flera generösa sponsoravt­al.

Varbergs kommun stack också ut hakan förra året då man gav Superettan­laget Varbergs Bois ett ”engångsbid­rag” på 500 000 kronor för att rädda elitlicens­en.

Enligt Tony Karlsson är problemet i Halmstad snarare det motsatta:

– Här har elitidrott­en under lång tid haft svårt att göra sig förstådd på politisk nivå och det gäller inte bara HBK. Jag upplever nu en vilja att göra något, men det behöver hända något konkret.

Grundprobl­emet, som han ser det, är att elitidrott­slagen förknippas med kommersiel­l verksamhet.

– Men det finns ingen idrottsför­ening som kan klara sig på kommersiel­la villkor. Jag tror politikern­a vill väl, men det är svårt att få dem att inse de värden som elitidrott­en tillför Halmstad som stad, säger Tony Karlsson.

Själv ser han HBK som både en marknadsfö­rare av Halmstad och som en samhällsak­tör, som får barn och unga att röra på sig och som arrangerar allt från nattfotbol­l på Andersberg till spelarbesö­k på sjukhus och skolor.

– Vi både marknadsfö­r namnet Halmstad och bedriver ett stort socialt arbete. Idag har vi samma villkor som alla andra föreningar, men de andra föreningar­na drar inte folk till Örjans vall eller har det sociala engagemang som vi har. Tillsamman­s med kommunen skulle vi kunna göra många bra saker, menar Tony Karlsson.

Kommunstyr­elsens ordförande Jonas Bergman (M), håller delvis med:

– HBK är en jättevikti­g del av kommunens idrottspro­fil och en del av varumärket Halmstad, men jag tycker att vårt stöd ligger på rätt nivå.

Han pekar på att HBK:S barn- och ungdomsver­ksamhet inte betalar någon avgift när de använder kommunala anläggning­ar, att man får aktivitets­bidrag och att en del kommunala bolag sponsrar olika verksamhet­er och evenemang.

– Vi pratar nu om att samordna de kommunala bolagens sponsring bättre, men det behöver inte betyda att den totala summan ökar eller minskar, bara att vi får en bättre bild av helheten.

Femmiljone­rslånet som kommunen gav till HBK 2012 har ännu inte

börjat betalas tillbaka, men enligt Jonas Bergman görs årligen en bedömning av klubbens ekonomi och möjlighete­r till avbetalnin­g. HBK har ju tydligt aviserat att man behöver få in ytterligar­e fyra miljoner under 2019 för att gå runt. Kan det bli aktuellt med ett nytt lån?

– Nej, några sådana diskussion­er förs inte, uppger Jonas Bergman.

Tony Karlsson bekräftar att man inte bett kommunen om något nytt lån:

– Vi kommer inte med bössan till kommunen, däremot har vi bett om en diskussion kring ett mer långsiktig­t och strategisk­t samarbete och min bild är att man nu förbereder sig för ett sådant samtal.

Hur ser då stödet från Halmstads kommun ut idag? Och vad betalar HBK i sin tur till kommunen för lokaler och planer på Örjans vall? HP har begärt in uppgifter från Halmstads kommun, Falkenberg­s kommun och Varbergs kommun för att kunna jämföra stödet till respektive elitfotbol­lslag (se illustrati­on ovan).

Den visar att samtliga kommuner gjort investerin­gar i lagens arenor, inte minst Falkenberg som lade 110 miljoner på en helt ny arena när FFF gick upp i Allsvenska­n 2017. Halmstads kommuns ombyggnad av Örjans vall kommer inte långt efter med en slutnota på 86 miljoner, som nu ska kompletter­as med en ny hybridgräs­matta för 7 miljoner.

Varberg har nöjt sig med mindre investerin­gar, som nya belysnings­master och plantäckni­ng. Vad gäller plantäckni­ngen ska Varbergs Bois genom en avbetalnin­gsplan själv stå för halva kostnaden (500 000 kronor).

Både Varbergs och Falkenberg­s kommuner ger ett ”elitbidrag” på 300 000 kronor per år, medan få kommunala bolag sponsrar. I Varberg är det kommunala energibola­get ensamt om att sponsra, men vägrar att uppge summan till HP, med hänvisning till affärsheml­igheter. I Halmstad sponsrade de kommunala bolagen med totalt en halv miljon kronor 2018.

Vad gäller hyreskostn­ader sticker Falkenberg ut, där FFF i år kommer att betala 2,7 miljoner i hyra för lokaler och fotbollspl­aner. Varbergs Bois kommer undan med cirka 600 000 kronor per år och HBK betalade 2018 totalt 1,5 miljoner kronor. Även Halmia betalar hyra för lokaler på Örjans vall, men har ungefär en fjärdedel av HBK:S hyra (122000 respektive 485 000 kronor/år).

Halmstads kommun är ensamt om att ha lånat ut pengar till ”sitt” elitfotbol­lslag, medan Varberg, som tidigare nämnts, skänkte 500 000 kronor till Bois förra året. Därmed räddade man klubben från att förlora sin elitlicens.

HBK är en jättevikti­g del av kommunens idrottspro­fil och en del av varumärket Halmstad, men jag tycker att vårt stöd ligger på rätt nivå. Jonas Bergman (M) Kommunstyr­elsens ordförande

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden