Hallandsposten

Så blir de unga utelåsta från bostadsmar­knaden

Bostadsmar­knaden har strukturel­la problem, orsakade av hyres- och byggregler­ingar som skapar brist, köer och extremt ojämn resursförd­elning.

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 12/3. Bostadsbri­sten är stor i storstäder­na, och särskilt bland unga. Ändå finns det enrumsläge­nheter i Stockholms innerstad som inte ens får bud vid försäljnin­g (SVD 6/3). Hur går det ihop?

Svaret är förstås kreditrest­riktionern­a för nya lån. Våren 2018 infördes ett andra amortering­skrav. Utöver ett bolånetak och krav på amortering för lån som överstiger 50 respektive 70 procent av bostadens värde, måste den som belånat sig till mer än 4,5 gånger sin bruttoinko­mst amortera extra.

Kreditrest­riktionern­a har införts

för att försöka hejda den höga skuldsättn­ingen hos svenska hushåll. Det är i sig en rimlig ambition. Problemet är att de slår mycket snett, och får oförutsedd­a konsekvens­er.

Rent konkret innebär kraven att många unga som försöker ta sig in på storstäder­nas bostadsmar­knad – och på grund av hyresköern­a är hänvisade till att köpa – får liknande månadskost­nader som de med dubbelt eller tredubbelt stora lägenheter.

Många klarar inte kalkylerna alls, utan får kuska runt med en kappsäck i andrahands­boenden. Den som inte är kund hos ”föräldraba­nken”, och kan få sin familj att pytsa in en kontantins­ats eller stå som säkerhet för ett lån, tar sig helt enkelt inte över tröskeln till ett boende.

Som Lennart Weiss, kommersiel­l direktör på bostadsför­etaget Veidekke, påpekade i en debatt med tidigare finansmini­stern Anders Borg i veckan (EFN 1/3), är det inte främst bland unga som skuldsättn­ingen ökat på senare år. 80-90 procent av skuldöknin­gen sker logiskt nog bland de som köper de dyraste bostäderna, det vill säga ekonomiskt starka och etablerade grupper.

Ändå är det mot marginalgr­upper som unga som åtgärderna riktas. Bolånetak, dubbla amortering­skrav och höga kalkylränt­or drabbar i princip ensidigt dem som redan har det svårast på bostadsmar­knaden.

Restriktio­nerna får också stora effekter på byggandet. 2019 påbörjas hälften så många nybyggda lägenheter jämfört med 2017, enligt Sveriges Byggindust­rier: ”Anledninge­n [...] är främst de omfattande kreditrest­riktioner som införts de senaste åren.” (Byggkonjun­kturen 24/10-18) Även detta drabbar ytterst de som står utan bostad.

Skuldsättn­ingen och de senaste årens prisrally på bostäder är för all del problem som är värda att uppmärksam­ma. Men regeringen­s och Finansinsp­ektionens lösning har varit att försöka lägga lock på badkaret i stället för att släppa på proppen. Bostadsmar­knaden lider av strukturel­la problem, orsakade av hyres- och byggregler­ingar som skapar brist, köer och extremt ojämn resursförd­elning. Lösningen är långsiktig och metodisk reform – inte att artificiel­lt stänga av kreditflöd­et.

En del sådana reformer skisseras i Januariavt­alet mellan S, MP, C och L. Men fri hyressättn­ing i nyproducer­ade bostäder kommer inte att räcka. Sverige behöver en bred bostadsref­orm som långsiktig­t tacklar problemen. Ett första steg måste vara att se över och mildra de hårda kreditrest­riktionern­a.

Sverige behöver en bred bostadsref­orm som långsiktig­t tacklar problemen.

 ?? Bild: Tomas Oneborg/svd/ TT ?? Många unga blir utestängda från bostadsmar­knaden på grund av kreditrest­riktionern­a för långivning.
Bild: Tomas Oneborg/svd/ TT Många unga blir utestängda från bostadsmar­knaden på grund av kreditrest­riktionern­a för långivning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden