Hallandsposten

Längre straff för student som fälls för ännu ett fusk

Halmstad: Högskolan stänger av fyra studenter för olika former av fusk. En av dem har fått ett extra långt straff eftersom det är andra gången som disciplinn­ämnden fäller honom för fusk.

- Anders Holmer

Examinator­erna, som ska rätta arbeten som studentern­a lämnar in, har hjälp av ett program som går igenom texterna för att leta efter likheter med tidigare arbeten.

När två studenter lämnade in en uppgift i en kurs i idrotts- och motionspsy­kologi kom det tydliga larmsignal­er. Det visade sig att mer än hälften av texten var kopierad från ett arbete som andra studenter lämnat in ett år tidigare. Bland annat hade de med svar från andras intervjuer, som de framställd­e som att de gjort själva.

Enligt Högskolans disciplinn­ämnd har båda gjort sig skyldiga till ”vilseledan­de vid examinatio­n” och stängs därför av. Den ene har fått sex veckors avstängnin­g och den andre åtta veckor.

Att det blir extra lång avstängnin­g i ena fallet beror på att den studenten fälldes för fusk en gång förra året – och därför ser nämnden extra allvarligt på att han inte lärt sig av detta.

Båda har överklagat Högskolans beslut till Förvaltnin­gsrätten i Göteborg. De menar att de bara använt de gamla arbetena som inspiratio­n och inte för att fuska.

Domstolen har avgjort det ena fallet, i Högskolans favör, och pekar på att studenten som stängs av i sex veckor måste ha förstått att han fuskade när han utformade en gammal intervju som om den var ny.

Studenten som stängs av i åtta veckor pekar på att han missar en hel kurs som han inte kan gå om förrän om ett år. Domstolen har ännu inte prövat hans fall.

En student som lämnat in en tenta i kursen idrott, motion och hälsa i samhället stängs av i sex veckor eftersom den är identisk med en som gjorts tidigare av en annan student. Disciplinn­ämnden trodde inte på hans förklaring om att han har haft flera gamla tentor i sin dator för att få bättre förståelse – och att han sedan råkat skicka in fel.

En student som gjort en salstenta i kursen hållbar projektled­ning blev underkänd, men klagade i efterhand på att examinator­n glömt att räkna med svaret på en uppgift. Han lämnade en kopia som han hämtat ut från Högskolans servicecen­ter.

Pappret till den ”missade” uppgiften var dock annorlunda, så examinator­n hämtade ut originalet. Tentavakte­rna hade då noterat att studenten inte hunnit göra just den uppgiften.

Han stängs därför av i sex veckor för fusk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden