Hallandsposten

Inget förbud mot att vattna – i alla fall inte ännu

Halmstad: Kombinatio­nen påskledigh­et och vårvärme väntas få vattenförb­rukningen att skjuta i höjden. Men den som tänkt fylla poolen eller vattna den nysådda gräsmattan med kranvatten uppmanas att tänka ett varv till.

- Yvonne Persson

– Vi är inte direkt oroliga, men vill gärna skapa en bestående beteendefö­rändring när det gäller dricksvatt­net och att man sätter ett annat värde på det än tidigare, säger Mattias Leijon, chef för Laholmsbuk­tens va.

På sin hemsida gick LBVA nyligen ut med den dystra nyheten att grundvatte­nnivåerna är låga för årstiden och att utgångspun­kten är sämre än förra året. Med tanke på de stora mängder nederbörd som fallit över södra Halland i mars så kan det låta konstigt.

– Den senaste mätningen visar en svag ökning av grundvatte­nnivåerna, men inga jättekliv. Men visst, det kan ta veckor och ibland månader innan regnet trängt ned till grundvattn­et. Det är olika för olika vattentäkt­er, säger Mattias Leijon.

Myndighete­n SGU (Sveriges geologiska undersökni­ng) ger en mer positiv bild på sin webbplats och uppger att vattennivå­erna i de små grundvatte­nmagasinen ligger mycket över det normala i Halland. I de stora grundvatte­nmagasinen är det däremot låga nivåer i stora delar av landet, medan Halland uppges ha nära normala.

– Oberoende av hur SGU beskriver situatione­n så utgår vi från de mätningar vi själva gör. Om våra värden skiljer sig åt så kan det bero på att vi mäter på olika platser, säger Mattias Leijon.

Några planer på bevattning­sförbud vill han däremot inte kännas vid. 2017 infördes det redan den 11 april, medan man förra året väntade till den 5 juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden