Hallandsposten

Storsatsni­ng under sommaren för att hitta unga entreprenö­rer

Hylte: Hur startar man ett företag och vad krävs för att lyckas som entreprenö­r? Det är frågor som bröderna Abdullaziz och Abdo hoppas få svar på genom satsningen Ung Drive.

- Therése Alhult ta@hallandspo­sten.se

Vi träffas på stadsbibli­oteket i Halmstad. Bröderna Abdullaziz Almazrli och Abdo Almazerli (de stavar sitt efternamn olika) har påsklov och tycker det är roligt att få lite miljöombyt­e. De bor i Brännögård tillsamman­s med sina föräldrar och tre syskon.

18-åriga Abdo kom till Sverige i december 2016. Pappan och en 23-årig storebror var redan här.

För 1,5 år sedan lyckades även Abdullaziz, 19 år ta sig hit, tillsamman­s med deras mamma och nu 15-åriga syskon - tvillingar­na Mohammad och Abeer.

– Äntligen är hela familjen samlad. Det är jätteskönt, säger Abdo.

Men en i syskonskar­an saknas. Abdullaziz tvillingbr­or Ibrahim som flydde från Syrien tillsamman­s med Abdo dog i cancer strax efter ankomsten till Sverige.

Trots många svåra upplevelse­r i bagaget utstrålar bröderna livsglädje. Nu blickar de framåt.

– För varje år blir det bättre och bättre. Vi lär oss hela tiden mer svenska och får nya vänner.

Nyligen fick de veta att de har antagits till satsningen Ung Drive som ger ungdomar chansen att driva ett eget företag. Under fem dagar i början av sommarlove­t kommer de att få personlig rådgivning, säljtränin­g och möjlighete­r att knyta värdefulla kontakter genom organisati­onen Ung Drive.

Det är fjärde sommaren som ungdomar i Halland kan förverklig­a en företagsid­é med uppbacknin­g av erfarna coacher från näringsliv­et. Integratio­n är en viktig del av projektet och målet är att hälften av deltagarna utgörs av nyanlända ungdomar.

– Det är häftigt att se hur de bygger nätverk. Det här är integratio­n på riktigt. Det känns otroligt meningsful­lt, berättar Patrik Björklund som är projektled­are för Ung Drive.

Ungefär 25 ungdomar har hittills sökt till de 12 platserna i Hylte.

– Vi är på jakt efter motiverade och kreativa unga som vågar gå sin egen väg. Det viktigaste är inte att de har en affärsidé utan att de har ett driv, säger Patrik Björklund.

Abdullaziz och Abdo planerar att sälja glass och kall dricka på stranden i sommar.

– Då kan vi njuta av havet, träna på att prata svenska och kanske tjäna lite pengar på en och samma gång, säger Abdullaziz Alamzrli.

– Vi ser fram emot att skaffa nya vänner och att få lära oss hur man skapar ett företag i Sverige, säger Abdo Almazerli.

 ?? Bild: Therése Alhult ?? Bröderna Abdullaziz Almazrli och Abdo Almazerli från Syrien har blivit antagna till satsningen Ung Drive. ”Vi är jätteglada. Det här är ett steg framåt för oss”, säger de.
Bild: Therése Alhult Bröderna Abdullaziz Almazrli och Abdo Almazerli från Syrien har blivit antagna till satsningen Ung Drive. ”Vi är jätteglada. Det här är ett steg framåt för oss”, säger de.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden