Hallandsposten

Jonathan springer som en tuff viking

På lördag är Jonathan Holmström med i Tough Viking, en stenhård tävling med många brutala hinder. Och han gör det under namnet Välgörenhe­tssoldater, för att samla in pengar till Cancerfond­en.

- Per Kågström pk@hallandspo­sten.se

Folk&familj: På lördag springer Jonathan Holmström loppet Tough Viking, för att samla in pengar till Cancerfond­en.

Tough Viking. Tuff viking. På tävlingens hemsida låter det som något för de hårdaste bland hårda?

– Ja, men så framställe­r många arrangörer sina lopp. Alla vill vara värst, säger Jonathan Holmström med ett skratt.

Han är en av dem som på lördag ska springa åtta kilometer i Slottsskog­en i Göteborg, vilket inte låter så farligt. Men på vägen möter de tävlande minst ett 30-tal svåra hinder.

– Det är lite av varje. Du måste kanske klättra på väggar eller kräla i lera.

Jag har släktingar som var med i Tough Viking för några år sedan, och då fick de elstötar, blev attackerad­e av ett rugbyglag och sprang genom eld...

– Jag vet inte om det blir eld på lördag. Förra sommaren blev det inget, på grund av eldningsfö­rbudet, säger Jonathan när jag träffar honom några dagar före tävlingen.

Han är 29 år och uppvuxen i Eldsberga där han även bor idag. Jonathan är fast anställd vid Försvarsma­kten, LV 6 i Halmstad, och Tough Viking är långt ifrån hans enda lopp i år.

– Nej, det har varit några tidigare och nu exploderar det. Från och med maj är det en tävling varenda helg, säger Jonathan.

Han springer för att det är roligt och för att må bra, men det finns också ett djupt allvarligt syfte.

– Jag samlar in pengar till Cancerfond­en. Man kan stödja olika typer av välgörenhe­t och jag är mest engagerad i kampen mot cancer. Jag har förlorat mamma, pappa, mormor och morfar i olika varianter av sjukdomen.

HP skrev om Jonathan 22 december 2018, inför att han skulle vara arvoderad tomte hos främmande människor på julafton, och donera pengarna till Cancerfond­en. Hur gick det?

– Jag tomtade för sju familjer och var lite nervös för att jag skulle komma för sent till någon. Men det gick bra.

Jonathan har även fått in pengar genom att auktionera ut signerade matchtröjo­r som tillhört fotbollsst­järnor.

– Jag ringde eller mejlade till dem och bad att få tröjor.

Men nu satsar han för fullt på löpning.

– Jag har gillat att springa, ända sedan jag var barn. Jag spelade tidigare fotboll för Trönninge och Vapnö, men det är alltid löpningen som har känts naturlig.

Det blir många lopp de närmaste månaderna, runt om i Sverige och några i våra grannlände­r. Det är bland annat fem Tough Vikings och flera hinderbane­lopp, och ett av dem går i Tylösand lördag 25 maj.

Jonathan får in pengar genom gåvor och sponsring från enskilda och företag, under namnet Välgörenhe­tssoldater – som finns på Cancerfond­ens hemsida.

– Jag kallar alla givare för soldater, genom att de bidrar till kampen mot en hemsk sjukdom.

Jag antar att du får stöd från din arbetsgiva­re, Försvarsma­kten?

– Ja, där är sådana här insatser populära. Jag får ibland en del av startavgif­ten betald och får träna tre timmar i veckan, på arbetstid.

För närvarande tränar Jonathan i stort sett varje dag.

– Det känns bra och det är väldigt roligt vid tävlingarn­a. Det blir alltid folkfest där man pratar med och stöttar varandra, och det är inte så viktigt att vinna.

Det säger Jonathan Holmström som på lördag springer i Tough Viking med en extra tyngd: en viktväst på 10-11 kilo.

Varför? För Guds skull. Varför?

– Det är en utmaning. Det är kul när det är riktigt jobbigt och dessutom får jag mer uppmärksam­het, vilket är bra för insamlinge­n.

Men räcker det inte med din egen kroppsvikt?

– Jo, men med västen på blir det ännu roligare att komma i mål.

 ??  ??
 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Jonathan Holmström tränar i stort sett varje dag, och här springer han på Galgberget. På lördag ska Eldsbergab­on tävla i Tough Viking i Göteborg, där han även för möta ett antal jobbiga hinder.
Bild: Jari Välitalo Jonathan Holmström tränar i stort sett varje dag, och här springer han på Galgberget. På lördag ska Eldsbergab­on tävla i Tough Viking i Göteborg, där han även för möta ett antal jobbiga hinder.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden