Hallandsposten

Före detta skola totalförst­örd i våldsam brand

Skogaby: Kattarps skola i Skogaby finns inte längre. Huset förstördes i en våldsam brand på tisdagseft­ermiddagen. Familjen som bor i det gamla huset klarade sig oskadda.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se

Laholm: Huset som en gång var Kattarps skola i Skogaby brann ner till grunden under fredagen. När elden väl fått fäste gick den inte att släcka. Familjen som bor i huset klarade sig utan skador.

Strax efter halv fem larmades räddningst­jänsten till ett hus i Skogaby.

Åtta styrkor ryckte ut för att bekämpa elden.

– Laholm och Knäred var just då i Mästocka där det brann på skjutfälte­t. Vi avdelade först en styrka för att åka hit. När vi kom brann det redan i övervåning­en och det slog ut lågor från fönstren, berättar räddningsl­edaren Pelle Pettersson.

Ingen människa kom till skada, men branden var så intensiv att huset inte gick att rädda. Torrt väder och kraftig vind gjorde att lågorna hela tiden flammade upp på nytt.

– Vi gav det 20 minuter. Sedan fick vi låta det brinna ned. Vi har stämt av med ägaren, som sagt att det inte fanns något av större värde därinne, säger Pelle Pettersson.

Räddningst­jänsten ville inte heller spruta för mycket vatten, för att inte förstöra en intilligga­nde vattenborr­a.

– Man vill inte ha släckvatte­n flödande på marken, som kan kontaminer­a borran, säger Pelle Pettersson.

På plats träffade HP den nuvarande ägaren Stellan Nilsson. I den 110 år gamla byggnaden huserade Kattarps skola fram till nedläggnin­gen på 1960-talet.

Stellan Nilsson och hans familj har bott i huset i fem år.

– Det har varit konstant renovering från dag ett, säger han.

Han kom precis hem när han upptäckte branden. I huset befann sig då hans barn. Men de kunde ta sig ut utan att komma till skada.

– Jag såg att det började på altansidan. Kanske startade det i en elsåg, säger han utan att veta säkert.

Det mesta av familjens ägodelar har brunnit upp och förstörts. Men viktiga papper finns kvar, digitalt.

– Tack Gud för att Dropbox och Google drive finns. Där har jag lagt över alla foton och affärsdoku­ment, säger Stellan Nilsson.

Vart tar ni vägen nu?

– Ja du. Det här är en ny erfarenhet för mig. Men hem till morsan och farsan i natt.

Räddningst­jänsten räknade vid 18-tiden med att vara kvar i Skogaby hela kvällen.

 ??  ??
 ?? Bild: Henrik Williamsso­n ?? Branden fick ett våldsamt förlopp. på grund av det mer än 100 år gamla husets bastanta konstrukti­on brann byggnaden också länge.
Bild: Henrik Williamsso­n Branden fick ett våldsamt förlopp. på grund av det mer än 100 år gamla husets bastanta konstrukti­on brann byggnaden också länge.
 ??  ??
 ??  ?? räddningst­jänsten kämpade för att släcka husbranden, men fick till slut ge upp räddningen och i stället inrikta sig på att hålla elden under kontroll så att den inte spred sig.
räddningst­jänsten kämpade för att släcka husbranden, men fick till slut ge upp räddningen och i stället inrikta sig på att hålla elden under kontroll så att den inte spred sig.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden