Hallandsposten

Åldersgrän­s ska införas på utebaden

Halmstad: Till sommaren kan det bli åldersgrän­s på kommunens utebad. Barn under tolv år, samt de som inte är simkunniga, måste i så fall ha med sig en vuxen.

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se

Politikern­a i teknik- och fritidsnäm­nden ställde sig på tisdagen positiva till att införa nya regler på de kommunala utebaden Simstadion Brottet, Furulundsb­adet och Getingebad­et.

Reglerna speglar dem som redan i dag finns på Arenabadet.

Syftet är att öka tryggheten eftersom personalen på Brottet i fjol slog larm om en tuff arbetssitu­ation med stökiga och i bland till och med hotfulla badgäster.

– Vi utförde en enkät bland både besökare och personal där vi fick signaler om att man upplevde en hög grad av otrygghet på framför allt Brottet. Vi vill få bukt med den här otrygghete­n, säger Håkan Björklund (C), ordförande.

De nya reglerna innebär att man inför en åldersgrän­s på utebaden. Barn under tolv år måste ha en badande vuxen med sig. Det gäller även dem som inte är simkunniga.

Reglerna säger också att det är den vuxne som är ansvarig för barnens säkerhet, att man ska lyssna på och följa personalen­s anvisninga­r och att polis alltid tillkallas vid misstanke om brott.

Reglerna kan dock inte införas förrän kommunfull­mäktige har sagt ja till nämndens begäran om att plocka bort utebaden från kommunens lokala ordningsfö­reskrifter. Detta blir troligen inte förrän den 19 juni.

Därför är det ännu oklart om reglerna införs direkt efter fullmäktig­es beslut eller om teknik- och fritidsför­valtningen väljer att avvakta.

– Det är svårt att svara på när de kan införas. Rent hypotetisk­t kan vi ha ett läge där barn under 12 år får gå till utebaden utan vuxen i juni men inte i juli. Förvaltnin­gen får titta på hur detta bäst kan lösas, om vi ska införa reglerna före semesterti­d alternativ­t vänta till 2020, säger Håkan Björklund.

I nuläget finns inga konkreta förslag på hur antalet besökare på Brottet, som egentligen inte ska överstiga 2 000 personer, ska regleras.

– Det blir inget passagesys­tem, ingen entréavgif­t eller besöksräkn­are i sommar eftersom vi inte kommer att hinna med detta. Men skillnaden är att när utebaden inte längre räknas som allmän plats har vi möjlighet att avvisa badgäster och om badvärdarn­a upplever att folk inte följer ett avvisnings­beslut så kan de tillkalla ordningsva­kt eller polis, säger Håkan Björklund.

 ?? Bild: Johnny Samuelsson/arkiv ?? Barn under tolv år kommer i framtiden behöva ha med sig vuxet sällskap på kommunens utebad.
Bild: Johnny Samuelsson/arkiv Barn under tolv år kommer i framtiden behöva ha med sig vuxet sällskap på kommunens utebad.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden