Hallandsposten

Fler stenar i Stensån kan öka laxstammen

Laholm: Med enkla åtgärder skulle de unika laxarna i Stensån kunna bli många, många fler. På köpet skulle flodpärlmu­sslan kanske räddas. Det visar en utredning som Stensåns vattenråd har gjort.

- Carina Nilsson cn@hallandspo­sten.se 010-471 50 97

Stensåns vattenråd har fått pengar från länsstyrel­sen för att ta fram ett förslag på vilka åtgärder som skulle kunna göras för att gynna den biologiska mångfalden i ån.

Uppdraget gick till vattenvård­s ingenjör Per Ingvars son som är närmast lyrisk när han ska beskriva Stensån och dess många biflöden.

– Stensån är västkusten­s viktigaste å för vildlax. Åns genuina laxstam är varken påverkad av odling eller utsättning av andra laxstammar. Dessutom finns det möjlighete­r att verkligen kunna få stammen att växa, säger han.

Under förra året vandrade Per Ingvarsson längs med hela ån, och flera av dess biflöden. Sammanlagt har han undersökt 22,8 mil vatten.

– Tittar man längs åkanterna så ser man att det ligger stora stenar nästan överallt som man plockade upp förr i tiden. Genom att lägga tillbaks dem kan man ge laxungarna betydligt bättre chanser att överleva. Det finns ganska gott om lekplatser i ån, men stenarna behövs för att fler laxar ska kunna växa sig stora, säger han.

Med fler stenar i ån skulle också tillgången på mat för fisken öka, menar Per Ingvarsson.

– Jag brukar säga att varje sten som läggs tillbaka i ån motsvarar en lax mer i vattnet. Runt stenarna trivs massor av vattenleva­nde insekter som också blir mat för laxungarna.

Andra åtgärder som är viktiga för åns biologiska mångfald är att behålla träd som skuggar ån. Träden fångar upp många olika sorters ämnen som annars kan försämra vattnet för fisken.

– Träden bidrar också med skugga som i sin tur gör att vattentemp­eraturen blir lägre vilket är bra för laxen, säger Per Ingvarsson.

Ett annat av förslagen till åtgärder är att jämna ut vattenflöd­et mellan torra och blöta perioder.

– Behåller man de naturliga våtmarkern­a så kan man jämna ut flödet, säger Per Ingvarsson.

I delar av Stensån lever också flodpärlmu­sslor. Men de är gamla, bortåt 100 år, och flodpärlmu­sslan lever inte mer än i 150 år.

– Flodpärlmu­sslan är utrotnings­hotad men de musslor som finns kan fortfarand­e reproducer­a sig. Samma åtgärder som gynnar fisken gynnar också musslorna, säger Per Ingvarsson och fortsätter:

– Det finns en jättestor potential i ån, och det blir nu medlemmarn­a i vattenråde­t som får diskutera och besluta om vilka åtgärder som ska göras. Jag har bara tagit fram förslaget, säger han.

 ??  ??
 ?? Bild: Carina Nilsson ?? Stavershul­tabäcken ringlar brant nerför Hallandsås­ens sluttning för att sedan rinna ut i Stensån. ”Det är en perfekt bäck för öring”, säger Per Ingvarsson.
Bild: Carina Nilsson Stavershul­tabäcken ringlar brant nerför Hallandsås­ens sluttning för att sedan rinna ut i Stensån. ”Det är en perfekt bäck för öring”, säger Per Ingvarsson.
 ??  ?? Flodpärlmu­sslan lever fortfarand­e i Stensån. ”Det som gynnar laxen gynnar även musslan”, säger Per Ingvarsson.
Flodpärlmu­sslan lever fortfarand­e i Stensån. ”Det som gynnar laxen gynnar även musslan”, säger Per Ingvarsson.
 ??  ?? Stora träd längs åkanten ger skugga och bidrar till att det finns insekter och fågelliv.
Stora träd längs åkanten ger skugga och bidrar till att det finns insekter och fågelliv.
 ??  ?? Stensån kantas av stora mossbevuxn­a stenar som plockats upp förr i tiden. Per Ingvarsson föreslår att de läggs tillbaka.
Stensån kantas av stora mossbevuxn­a stenar som plockats upp förr i tiden. Per Ingvarsson föreslår att de läggs tillbaka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden