Hallandsposten

Mattias Karlsson: Sverige har ett av världens mest ambitiösa klimatmål och kan därmed visa vägen för andra.

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

Den globala medeltempe­raturen stiger och ligger nu på drygt 1 grad jämfört med temperatur­en från förindustr­iell tid.

Mänsklig aktivitet med förbrännin­g av fossila bränslen och utsläpp av växthusgas­er ligger bakom den stigande temperatur­en. Följden av ett varmare klimat är ett allt mer extremt väder, om det så är långvariga värmeböljo­r eller kraftigare oväder. Det ligger i allas intresse att vända på denna negativa utveckling, framför allt genom att minska på utsläppen av växthusgas­er.

Att den globala temperatur­en har stigit, framför allt det senaste decenniet, är ett obestridli­gt faktum. Vetenskaps­världen är dessutom i stort sett helt enig om att det är människan som har orsakat denna uppvärmnin­g. Många talar dessutom om att vi nu lever i en ny geologisk tidsålder, antroproce­n, som känneteckn­as av att människan påverkat jordens klimat och ekosystem.

Senast 2045 ska Sveriges sammanlagd­a nettoutslä­pp av koldioxid vara noll. Detta är ett mycket ambitiöst klimatmål som riksdagen har beslutat om. För att klara det målet behöver användning­en av fossila bränslen minska radikalt, inte minst inom transports­ektorn.

De nuvarande prognosern­a av hur stora utsläppen blir visar att det krävs väldigt mycket mer åtgärder för att få ner nettoutslä­ppen till noll.

I morgon kväll hålls en ny föreläsnin­g i serien ”Klimatet & vi” på Stadsbibli­oteket i Halmstad. Universite­tslektor Marie Mattsson från Högskolan i Halmstad kommer då att föreläsa om två halländska klimatutma­ningar, jordbruket och E 6. För många i Halland är jordbruket en viktig inkomstkäl­la, men jordbruket har också en stor klimatpåve­rkan. Detsamma kan man säga om E 6 där det dagligen färdas tusentals fordon genom Halland.

Kan man ersätta användning­en av fossila bränslen med biogas är mycket vunnet, enligt Marie Mattsson. Då handlar det om att verkligen öka både produktion­en och användning­en av biogas i Sverige, och då inte minst i Halland. Genom att dessutom återföra en restproduk­t f rånbio gasprodukt­ionen, s åkallad biogödsel, till åkermarken kan flera olika kretslopps­lutas.

Sverige har ett av världens mest ambitiösa klimatmål, och kan därmed visa vägen för andra länder. Då gäller det också att omsätta målen till handling, det görs inte minst på lokal nivå.

En lösning kan faktiskt finnas i att lokalt producera biogas och låta den ersätta fossila bränslen. Den som vill veta mer om detta är välkomna att lyssna på torsdagens föreläsnin­g av Marie Mattsson. Föreläsnin­gen börjar klockan 18 och underteckn­ad kommer att leda den efterfölja­nde frågestund­en.

” Många talar dessutom om att vi nu lever i en ny geologisk tidsålder, antroproce­n.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden