Hallandsposten

Förvirrand­e irrvägar i sjukvårdsd­ebatten

Det är den underbeman­nade primärvård­en som skapar både irrvägar och vårdköer eftersom patienter inte får fatt i läkare på vårdcentra­lerna.

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 24/4. Irrvägarna i vården kostar miljarder. Det skriver överläkare­n Richard Fletcher, ekonomipro­fessorn Stefan Föls ter och digitalise­rings experten Per Mosse by på DN Debatt (16/4).

Patienter bollas mellan olika instanser, tvingas förklara sina symptom en massa gånger och får vänta på vård i onödan.

Det är förmodlige­n en beskrivnin­g många känner igen sig i. Irrvägarna är ett reellt problem, särskilt för äldre och personer med psykisk sjukdom. Att navigera i landstinge­ns byråkrati för att få prata med rätt vårdinstan­s är svårt nog redan för den som är hyfsat ung och frisk.

Frågan är bara om debattörer­nas förslag – exempelvis att höja ersättning­en för de som lyckas bättre med att leda rätt, och att synliggöra irrvägarna för landstinge­n – kommer att göra så stor skillnad.

Tanken påminner om de så kallade vårdlotsar­na, som inrättades på grund av vårdköerna för att hjälpa patienter att hitta en kortare kö i ett annat landsting.

Det är bara det att köerna sällan är kortare någon annanstans. Om vårdmaskin­en lider av systemfel kommer det inte hjälpa att polera informatio­nsskyltarn­a.

På samma sätt är debattörer­nas utgångspun­kt att grundprobl­emet finns i undermålig­t resursutny­ttjande. De skriver att resursåtgå­ngen för irrvägarna är den viktigaste förklaring­en till varför Sverige har så långa köer trots många läkare. Men det är ju snarare den underbeman­nade primärvård­en – Sverige har i stället många läkare på sjukhusen – som skapar både irrvägar och vårdköer eftersom patienter inte får fatt i läkare på vårdcentra­lerna.

Fletcher, Fölster och Mosseby har rätt i att de digitala vårdkontak­terna, så kallade nätläkare, kan göra vårdkedjan rakare. Efter att Socialstyr­elsen tagit fram riktlinjer för dessa kan de fortsätta att avlasta och kompletter­a primärvård­en.

Men att tvinga på landstinge­n och regionerna sådana lösningar ovanifrån riskerar bara att bli ytterligar­e ett statligt projekt som detaljstyr och ökar byråkratin.

I bästa fall skulle debattörer­nas förslag kunna göra lite skillnad. Men det skulle inte lösa grundprobl­emen i sjukvården. Det vi borde diskutera är systemfråg­orna – om varför vi trots åratal av miljardsat­sningar inte lyckas förbättra tillgängli­gheten, och hur detta ska förändras.

Tyvärr tycks hela sjukvårdsd­ebatten vara på irrvägar.

 ?? Bild: Isabell Höjman/tt ?? Komplext. Vårdköerna ringlar långa trots många försök från politiken att lösa problemen.
Bild: Isabell Höjman/tt Komplext. Vårdköerna ringlar långa trots många försök från politiken att lösa problemen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden