Hallandsposten

Tio nya fartkamero­r sätts upp i Halland

Halland: Trafikverk­et satsar på att få ned hastighete­n på vägarna - sätter upp tio nya trafiksäke­rhetskamer­or i Halland.

-

Denna och nästa vecka sätter Trafikverk­et upp totalt tio nya trafiksäke­rhetskamer­or i Halland. Fyra av dem sätts upp på väg 601 mellan Kvibille och Heberg och sex nya kameror sätts upp mellan Ljungby kyrka och Ullared på väg 154.

– Den viktigaste anledninge­n är att man kör ganska fort på dessa vägar. Vi gör det här för att rädda liv, inte för att få in böter. En annan god effekt är att det blir ett mindre utsläpp av koldioxid, säger Tomas Bergbom, åtgärdspla­nerare för Trafikverk­et region väst.

Väg 154 är en 80-väg, men mätningar som Trafikverk­et har utfört visade att snittet låg på 85 kilometer i timmen, enligt Tomas Bergbom. Han menar också att det är vägen till Ullared är högtrafike­rad.

– Vi kände att vi behövde få ner hastighete­n. Vi gör förbättrin­gar på den vägen så gott vi kan, säger han.

Väg 601 mellan Kvibille och Heberg är i dag en 90-väg, men Trafikverk­et har planer på att så småningom sänka hastighete­n från 90 till 80.

– Det är en bred väg och lätt att köra för fort. Vi behöver lugna trafiken där också. Kamerorna kommer upp först men senare kommer en sänkning göras, säger Tomas Bergbom.

Enligt Tomas Bergbom är de nya trafiksäke­rhetskamer­orna en satsning som har pågått under en lång tid och att de väljer ut sträckor där de känner att kamerorna behövs.

– Jag vet i nuläget inte nästa sträcka i Halland, men det kommer fler. Vi är glada för kamerorna som sätts upp nu och jag är säker på att de kommer göra nytta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden