Hallandsposten

KD:S toppnamn vill att EU ska bli mer lagom igen

Halmstad: David Lega, en av Kristdemok­raternas Europavals­kandidater, förespråka­r ett mer lagom EU. – I dag finns det två extrema läger som hotar hela unionen på sikt. Därför väljer jag den gyllene medelvägen, säger han.

- Jerry Carlsson jc@hallandspo­sten.se Jennifer Last

På tisdagen föreläste David Lega på Grand Hotell i Halmstad. Han gav sin syn på hur EU bör utvecklas i framtiden.

David Lega, som till vardags är kommunalrå­d i Göteborg, är Kristdemok­raternas andranamn till Eu-valet efter Sara Skyttedal.

– Det här med att Eu-valet är viktigare än någonsin kan låta lite äppelkäckt, men det är faktiskt sant. Den europeiska unionen är hotad. Det finns krafter som vill slita isär gemenskape­n, säger han och fortsätter:

– På den ena sidan finns nationalis­terna och populister­na och på den andra sidan står de som tror att EU är lösningen på allt och som vill bygga upp en europeisk superstat. Jag står upp mot främlingsf­ientliga krafter och imperiebyg­gande.

David Lega menar att det orimligt att EU ska styra frågor som rör socialförs­äkringssys­tem och arbetsrätt.

– Däremot finns det frågor där vi kan använda oss av unionens styrkor. Klimathote­t är en sådan fråga liksom frågan om mänskliga rättighete­r. EU måste våga tuffa till sig mot de länder som inte tillförsäk­rar sina egna medborgare grundlägga­nde mänskliga rättighete­r. Dessa länder får årligen mycket pengar i bidrag från EU:S strukturfo­nder och jag tycker att det är hög tid att dessa bidrag dras in om inte pengarna kommer alla medborgare till gagn.

Fram till år 2000 var David Lega en framgångsr­ik handikappi­drottare inom simning. Han slog bland annat 14 världsreko­rd innan han drog sig tillbaka från idrotten efter paralympis­ka spelen i Sydney.

Därefter följde en karriär som föreläsare och entreprenö­r innan han fastnade för politiken för tio år sedan.

– Jag hamnade vid samma bord som KD:S dåvarande partiledar­e Göran Hägglund på en idrottsgal­a. Vi började diskutera politik och det visade sig att vi delade samma värderinga­r. När jag kom hem började jag läsa på lite mer om KD:S politik och efter det bestämde jag mig för att bli medlem i partiet.

David Lega känner sig inspirerad inför Europaparl­amentsvale­t.

– Jag har fått en realistisk chans att förändra möjlighete­rna för människor i Europa. Den möjlighete­n tänker jag ta tillvara på, säger han.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? David Lega, Kristdemok­raternas andranamn till Eu-valet, gästade Halmstad på tisdagen.
Bild: Roger Larsson David Lega, Kristdemok­raternas andranamn till Eu-valet, gästade Halmstad på tisdagen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden