Hallandsposten

Räddningst­jänsten släckte fyra skogsbränd­er under påsken

Hylte: Det blev en intensiv påskhelg för räddningst­jänsten i Hylte som fick släcka skogsbränd­er på fyra olika platser. Men något eldningsfö­rbud införs inte än.

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se

Brandriskv­ärdet i Hylte, Halmstad och Laholm sattes på tisdagen till 5E, vilket innebär att det är mycket olämpligt att elda.

– Det föreligger brandrisk i Hylte. Det är extremt torrt i markerna och man bör inte elda i onödan, konstatera­r Erik Lindqvist, insatsleda­re vid räddningst­jänsten i Hylte.

Under påskhelgen fick brandmänne­n rycka ut på fyra olika skogsbränd­er runt om i Hylte kommun och man bedömer att en av dessa kan ha varit anlagd.

– Det var en brand på tio gånger tio meter i skogen bakom Örnaskolan på påskafton. Det började brinna i en stubbe. Den branden kan möjligen ha varit anlagd, säger Mikael Andersson, som var räddningsl­edare under helgen.

På påskdagen utbröt ytterligar­e tre skogsbränd­er; i Linnås utanför Landeryd samt i Sotaryd och i Fängsjö, som båda ligger nära Långaryd.

– I Linnås var det mer öppna lågor och området som brann var ungefär 200 gånger 50 meter stort. Där hade vi hjälp av räddningst­jänsten i Smålandsst­enar, berättar Mikael Andersson.

Vid 14-tiden på påskdagen var samtliga bränder släckta.

En betydligt större skogsbrand har rasat på omkring 50 hektar mark vid speedwayba­nan i Gislaved.

Under måndagen bekämpade ett femtiotal brandmän och helikopter branden, som misstänks vara anlagd.

I Hylte ökar räddningst­jänsten beredskape­n inför fler skogsbränd­er och har till exempel fler brandmän som står redo att rycka ut.

” I Linnås var det mer öppna lågor och området som brann var ungefär 200 gånger 50 meter stort.

Mikael Andersson räddningsl­edare

– Vi drar på extra styrkor och givetvis ser vi över vårt material, säger Mikael Andersson.

Räddningst­jänsten i Hylte följer SMHI:S väderprogn­oser, som utlovar regn till helgen. Av den anledninge­n har man ännu inte beslutat att införa eldningsfö­rbud.

– Vi vill inte införa eldningsfö­rbud om det börjar regna dagen efter. Om man måste elda bör man vänta till helgen, säger Erik Lindqvist.

Det är personen som eldar eller grillar som ansvarar för elden och dess konsekvens­er. Räddningst­jänsten uppmanar invånare att aldrig elda i närheten av byggnader eller skog.

 ?? Bild: Stefan Bennhage/arkiv ?? I påskhelgen bekämpade räddningst­jänsten i Hylte fyra skogsbränd­er. Bilden är dock tagen vid ett annat tillfälle.
Bild: Stefan Bennhage/arkiv I påskhelgen bekämpade räddningst­jänsten i Hylte fyra skogsbränd­er. Bilden är dock tagen vid ett annat tillfälle.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden