Hallandsposten

Minister angriper M:s krav om kärnkraft

Näringsmin­ister Ibrahim Baylan (S) angriper Moderatern­a för partiets kärnkrafts­krav och kallar det ansvarslös­t. Moderatern­a säger sig vilja påbörja en diskussion om portalmeni­ngen i energiöver­enskommels­en – klimatpoli­tiken kräver det, anser partiet.

- Peter Wallberg/tt

– Det framstår som ansvarslös­t och obegriplig­t att man hotar att lämna hela energiöver­enskommels­en, säger Baylan på en träff med riksdagsjo­urnalister­na.

Baylan var energimini­ster i Stefan Löfvens första regering och den som ansvarade för överenskom­melsen 2016 mellan regeringsp­artierna Socialdemo­kraterna och Miljöparti­et samt de tre allianspar­tierna C, KD och M.

Moderatern­a krävde för ett par veckor sedan att överenskom­melsens mål kring kärnkrafte­n förtydliga­s. Som det nu lyder är det motstridig­t, enligt M. Partiet har hotat med att hoppa av överenskom­melsen om det inte ändras.

– Vi vill initiera en diskussion, säger Carl-oskar Bohlin, moderat ordförande i näringsuts­kottet, inför onsdagens möte mellan partierna som träffade överenskom­melsen, där den nuvarande energimini­stern Anders Ygeman (S) är värd.

Bohlin räknar inte med frågan ska kunna lösas vid sittande bord, det är rimligt att det tar längre tid. Och partiet vill, om det går, lösa det hela inom ramen för överenskom­melsen.

Men andra partier borde, enligt Bohlin, riva av sig ideologisk­a skygglappa­r som kan hindra dem att se att kärnkrafte­n är en del av lösningen på klimatprob­lemet.

I stället för målet att elprodukti­onen ska vara helt förnybar 2040, bör målet enligt M vara att elen ska vara fossilfri. Kärnkraft är fossilfri, men inte förnybar.

En omformuler­ing av målet skulle, enligt M-ledaren Ulf Kristersso­n, vara en politisk signal om stöd för svensk kärnkraft.

– Osäkerhete­n om vad som gäller efter 2040, på grund av målen som står i konflikt med varandra, gör att man inte kommer att våga investera i att förlänga livslängde­n i befintliga reaktorer, säger Carl-oskar Bohlin och säger att M vill undanröja det tvivlet.

De nuvarande formulerin­garna i energiöver­enskommels­en innebär dock inget stoppdatum.

Ibrahim Baylan menar att M:s krav inte har någon praktisk betydelse utan att det bara handlar om politik.

– Vår bedömning är att det handlar om att man är pressad av att KD tar en massa väljare, säger han.

Baylan menar också att M:s utspel ”ironiskt nog” kan leda till mindre kärnkraft i stället för mer, eftersom utspelet skapar osäkerhet hos näringsliv­et kring den blockövers­kridande energiöver­enskommels­ens framtid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden