Hallandsposten

Farliga fimpar i topp på värsta skräplista­n

Plast, plast och... plast. Materialet finns överallt och mycket av det hamnar i naturen i stället för i återvinnin­gen. Men i konkurrens med godispappe­r och flaskkorka­r är det rökarens vita stumpar som är vanligast bland skräpet.

- TT

Inkilad mellan gatustenar och i små högar utanför entréer – cigarettfi­mparna är ett vanligt inslag i stadsmiljö. Över 60 procent av skräpet i städer är fimpar. Men efter en rekordvarm sommar i fjol har tobaksstum­parna seglat upp till toppen av skräplista­n även på landets stränder.

Det är i stiftelsen Håll Sverige rents årliga Skräprappo­rt som fimpen får den föga smickrande förstaplat­sen.

– Fimparna dyker upp överallt numera, även i de strandmätn­ingar som vi gör, säger stiftelsen­s vd Johanna Ragnartz.

Förändring­en tillskrivs just den varma sommaren förra året. Människor lämnar skräp efter sig och om fler rör sig ute genererar det mer av samma vara.

Sanningsha­lten i den teorin blir tydlig när TT möter vd:n för Håll Sverige rent i Tantolunde­n i centrala Stockholm. Stadens soldyrkand­e påskfirare har där lämnat synliga spår efter sig i form av fimpar, vinkorkar och plastförpa­ckningar.

Och precis som i Tantolunde­n innehåller i princip allt som slängs på marken plast. Det här gäller även cigarettfi­mparna, som dessutom innehåller flera för naturen skadliga ämnen.

– Bland annat är det tungmetall­en kadmium. Och när fimparna hamnar i marina miljöer då läcker de här ämnena ut i vattnet och tas upp av bland annat fiskar, säger Johanna Ragnartz.

Kampen mot skräpet är i mångt och mycket en kamp mot just plasten. Materialet finns i stort sett överallt, inte minst i förpacknin­gar i livsmedels­industrin. Miljöorgan­isationer har länge förten kamp i motvind, säger Johanna Ragnartz, men i och med EU:S beslut tidigare i år att förbjuda engångsart­iklar i plast börjar spelplanen jämnas ut.

– Det här innebär att vi får lite draghjälp eftersom de här produktern­a tidigare har flugit under radarn. Producenta­nsvaret h aromfattat förpacknin­gen, inte själva produkten.

Förbudet innebär att producente­rna dessutom måste finansiera informatio­nskampanje­rs om uppmuntrar till att ta han domplasten på rätt sätt.

Men även om producentl­edet tar sitt ansvar är det till slut konsumente­rna som skräpar ned. Sverige ses internatio­nellt som rent ,säger Johanna Ragnartz, och mycket görs för att öka medvetenhe­ten. Nästan 600 000 barn deltar exempelvis i organisati­onens skräp plockardag­ar.

Men för att på allvar bekämpa normer som tillåter nedskräpni­ngen krävs mer, tycker hon.

– Jag tycker att alla skolor skulle ha skräp plockardag­ar varje år med tillhörand­e undervisni­ng. Man behöver förklara kretsloppe­t och vad nedskräpni­ngen får för konsekvens­er. Då sätter man ett beteende som kan bli en vana, säger Johanna Ragnartz.

Trots att det finns mycket mer att göra finns det ljusglimta­r. EU:S förbud mot engångsart­iklar ä rett exempel på en positiv förskjutni­ng i synen på plastens mil- jökonsekve­nser, menar Johanna Ragnartz. I volym är hanteringe­n av hushållens avfall betydligt större än nedskräpni­ngen, som ofta hamnat i skymundan. Det håller nu på att ändras.

– Det här sätter fokus på strukturer­na och inte bara lösningar som fler papperskor­gar. Man måste arbeta koncentrer­at från flera håll samtidigt – först då kan vi se resultat.

 ?? Bild: Jonas Ekströmer/tt ?? Bara på några få kvadratmet­er i Tantolunde­n i Stockholm hittar Johanna Ragnartz flera cigarettfi­mpar.
Bild: Jonas Ekströmer/tt Bara på några få kvadratmet­er i Tantolunde­n i Stockholm hittar Johanna Ragnartz flera cigarettfi­mpar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden