Hallandsposten

Boende i brandområd­e tvingas lämna hemmet

Det brinner på många håll i landet. En mycket allvarlig skogsbrand rasar mellan Hästveda och Osby i Hässleholm­s kommun. Bostadshus har brunnit och nu går räddningst­jänsten ut med ett VMA om att fler människor måste evakueras.

- Jens Bornemann/tt Niklas Svahn/tt

Branden mellan Hästveda och Osby i Hässleholm­s kommun startade i en lada vid elvatiden på tisdagsför­middagen. Under eftermidda­gen har elden spridit sig snabbt och minst fyra familjehus har behövt utrymmas.

Ett hus med gårdsfasti­ghet, ett bostadshus och flera mindre småhus har brunnit ner. Polisen skriver på sin hemsida att även fyra närliggand­e områden, Jägersborg, Björkeberg­a, Torstorp och Skyttaboda, evakueras.

Ingrid Månsson bor i Hagnarp och ska precis lämna området med sin svärmor i bilen för att bege sig till en uppsamling­splats. De har tagit med sig kläder, smycken och lite mat. Hur situatione­n ser ut för dem är oklart.

– Det vet jag inte, det har inte synts något ännu men elden närmar sig, säger hon till TT:S reporter.

Tre helikoptra­r vattenbomb­ar och övervakar branden och ytterligar­e två är på väg, uppemot 70 brandmän bekämpar den från marken och lokalbefol­kningen sluter upp.

Under måndagen rasade en stor skogsbrand på omkring 50 hektar mark utanför Gislaved. Under tisdagen har ett trettiotal personer från räddningst­jänsten och frivilligo­rganisatio­ner arbetat med att bland annat blötlägga en begränsnin­gslinje runt brandområd­et.

Skogsbränd­er har även brutit ut i trakten kring Markaryd, samt en utanför Hunnebostr­and i Bohuslän. Bland annat har det brunnit norr om Traryd. Där har räddningst­jänsten fått branden under kontroll men personal kommer att finnas på plats under hela natten.

Det brinner även i Vrinnevisk­ogen i Norrköping, ett område på cirka fem hektar, och sjukhuset som ligger precis i närheten har gått upp i stabsläge.

 ?? Bild: TT ??
Bild: TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden