Hallandsposten

Spanska politiker i ordkrig om Katalonien

Huvudperso­nerna i det kommande valet i Spanien drabbade på måndagen samman i en hätsk tv-debatt som kom att handla mycket om Katalonien.

- Tt-afp-reuters

Inför söndagens parlaments­val visaropini­onsmätning­arna att det blir svårt att bilda en majoritet i parlamente­t. Att det är spänt märktes också i partiledar­debatten som sändes i spansk public service där premiärmin­ister Pedro Sánchez (socialdemo­kratiska PSOE), Pablo C as ad o( konservati­va Partid o Popular, P P ), Albert Riv era( mitten- högerparti­et Ciudadanos) och Pablo I gles i as( vänsterall­iansens Unidas Podemos) drabbade samman.

Väljarna lämnades dock frågande när det gällde vilka allianser som kan tänkas uppstå efter valet, och ingen av de fyra pekas ut som en tydlig vinnare i debatten. Iglesias behöll lugnet, medan de andra tre delade ut verbala rallarsvin­gar och anklagade varandra för att ljuga.

Mycket av fokuset handlade om Katalonien, där premiärmin­istern pekades ut som en förrädare för att han är öppen för att diskutera med separatist­erna.

– De som vill splittra Spanien har sin favoritkan­didat i Sánchez, sade Casado, och fick medhåll från Rivera, som hade ett inramat foto med premiärmin­istern när han talar med den katalanska separatist ledaren Quim Torra:

” Jag trodde aldrig att PP, Ciudadanos och extremhöge­rn skulle nå överenskom­melser i Andalusien.

Pedro Sánchez Premiärmin­ister

– Jag vill ha en premiärmin­ister som inte knäböjer framför dem som vill splittra Spanien, sade Rivera.

Högerextre­ma och ultra nationalis­tisk aV o x partiledar­en Santiago Abascal var inte inbjuden till debatten, eftersom partiet ännu inte är represente­rade i det nationella parlamente­t. Vox gjorde succé i regionvale­t i Andalusien i december, och partiets stöd gjorde det möjligt för PP och Ciudadanos att ta över makten där.

Sánchez varnade för att det kan ske även på nationell nivå.

– Jag trodde aldrig att Trump skulle vinna och han vann. Jag trodde aldrig att Brexit skulle hända och det gjorde det. Jag trodde aldrig att PP, Ciudadanos och extremhöge­rn skulle nå överenskom­melser i Andalusien, men det gjorde de, sade han.

Kandidater­na får en ny chans att debattera senare i dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden