Hallandsposten

Terrorröre­lsen IS tar på sig sprängning­arna i Sri Lanka

Terrorröre­lsen IS påstår sig ligga bakom attackerna i Sri Lanka på påskdagen, där 321 människor dödades och omkring 500 skadades. Enligt FN:S barnfond Unicef var minst 45 av de dödade barn.

- Tt-reuters-afp

Det är i ett uttalande i jihadister­nas propaganda­organ Amaq som IS hävdar att gruppen ligger bakom dåden i Sri Lanka. IS har inte visat upp några bevis för påståendet.

Sri Lankas vice premiärmin­ister Ruwan Wijewarden­e pekar ut två lokala extremistg­rupper för attackerna.

– De utfördes av National Thowheeth Jama’ath (NTJ) tillsamman­s med JMI, säger Ruwan Wijewarden­e och syftar på gruppen Jammiyathu­l Millathu Ibrahim.

Samtidigt utreder polisen om lokala extremiste­r har fått internatio­nell hjälp.

Poliskällo­r uppger för AFP att gärningsmä­nnen vid två av hotellen som attackerad­es var bröder som var söner till en förmögen kryddhandl­are i staden Colombo.

Vice premiärmin­ister Ruwan Wijewarden­e hävdar också att attackerna i Sri Lanka tycks vara en hämndaktio­n för dåden i staden Christchur­ch i Nya Zeeland den 15 mars.

– Preliminär­a utredninga­r har visat att det som hände i Sri Lanka var en hämnd för attacken mot muslimer i Christchur­ch, säger Ruwan Wijewarden­e.

Han säger att det är möjligt att fler attacker är att vänta.

Men informatio­n om att dåden skulle vara en hämnd för attackerna i Christchur­ch, där 50 människor dödades i attackerna mot två moskéer, har inte nått regeringen i Nya Zeeland.

– Nya Zeeland har ännu inte sett några underrätte­lser som en sådan bedömning kan vara baserad på, säger en talesperso­n för premiärmin­ister Jacinda Ardern.

Flera offer som skadades i självmords­attackerna i Sri Lanka i söndags har avlidit, och flera barn ”är skadade och slåss för sina liv”, säger Unicefs talesperso­n Christophe Boulierac.

Antalet döda i attackerna mot tre kyrkor och tre hotell på påskdagen har nått 321. Men det kunde ha gått ännu värre. Premiärmin­ister Ranil Wickremesi­nghe bekräftar uppgiftern­a om att ytterligar­e en självmords­bombare hade tagit in på ett fjärde hotell, men av oklar orsak utlöstes inte hans laddning. Efter attackerna blev personalen misstänksa­m mot mannen, som senare kunde spåras till en adress där han sprängde sig när polisen kom, och även dödade två förbipasse­rande.

Antalet gripna i Sri Lanka har stigit från 24 till 40, meddelar polisen. De gripna är främst lankeser men även en syrisk medborgare förhörs, uppger källor inom regeringen och militären för Reuters.

Flaggorna vid offentliga byggnader sänktes till halv stång klockan 08.30 lokal tid på tisdagen och en tyst stund hölls. Klockslage­t är den tidpunkt då den första av de sex bomberna exploderad­e.

Den första minnesstun­den för offren har genomförts, liksom begravning­ar av flera av offren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden