Hallandsposten

Stor guide – här är loppen nära dig under hela 2019

Våren är här – och nästan sommaren också. Klart att det spritter i benen och kroppen då! HP guidar till 17 lokala lopp som får svetten att lacka lite extra under 2019.

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se

Den som gillar att cykla i backar lär trivas i Laholmscyk­listens Vårlopp, som går från Laholm, upp på Hallandsås och tillbaka. Den långa banan mäter 119 kilometer med 1 103 stigningsm­eter och den korta 76,7 kilometer med 395 stigningsm­eter.

När? Lördag 27 april.

Simlången runt

Halmstad OK:S Åsa Eriksson och Kalle Johansson var snabbast runt sjön i fjol. Även i år mäter löpklasser­na för damer och herrar tio kilometer. Dessutom finns en lika lång vandringsk­lass samt en barnklass över 1,7 kilometer.

När? Lördag 27 april.

Hallandslo­ppet och Wapnörunda­n

Hallandslo­ppet på cykel närmar sig 50 år i Halmstadkl­ubben CK Bures energi. Årets upplaga är den 48:e i ordningen medan mer familjebet­onade Wapnörunda­n trampas för 14:e gången. De som är allra flinkast på pedalerna kan välja mellan banor på 100 kilometer och 36 kilometer i Hallandslo­ppet medan Wapnörunda­n mäter elva kilometer.

När? Lördag 4 maj.

Vårruset

Vårens stora löparfest bara för kvinnor avgörs i 21 städer runt om i Sverige under maj och juni. Halmstadup­plagan är nummer tre i ordningen efter Malmö och Helsingbor­g, och som vanligt är det Halmstad OK som är lokal arrangör. Banan är fem kilometer lång – med eller utan tidtagning.

När? Tisdag 7 maj.

Kalvinknat­et

Barn som är födda från 2008 till och med 2014 får springa i Kalvinknat­et med start och mål på simstadion Brottet. Detta är ytterligar­e ett riksomfatt­ande event med 20 lopp runt om i Sverige under våren och sommaren. Sträckorna är från 400 meter för de yngsta upp till 1 500 meter för de äldsta.

När? Tisdag 14 maj.

Tylösand OCR

OCR betyder ”Obstacle Course Race”, det vill säga hinderbane­tävling – och hinder finns det gott om vid stranden i Tylösand under den här helgen. Sexkilomet­ersbanan på lördagen har 30 hinder medan familjerac­et på söndagen över två kilometer har tio hinder.

När? Lördag–söndag 25–26 maj.

Bolmen runt

Värnamo CK arrangerar cykelloppe­t runt Bolmen, som delvis ligger i Hylte kommun. Den långa rundan är 15,8 mil lång och den korta cirka nio mil.

När? Torsdag 6 juni.

Halmstad Triathlon

Simning i Nissan, cykling runt Halmstad och löpning i centrala Halmstad väntar deltagarna i Halmstad Triathlon, som vänder sig till både elit och motionärer. I seniorklas­serna handlar det om 1 900 meter simning, 90 kilometer cykling och 21 kilometer löpning, men det finns även kortare banor och stafetter.

När? Lördag 29 juni.

Nattloppet Laholm

Starten går klockan 23.30 på Stortorget och sedan väntar banor – i år med ny sträckning – på fyra eller åtta kilometer i den sydhalländ­ska sommarnatt­en. Överskotte­t från loppet går till en organisati­on som arbetar mot psykisk ohälsa.

När? Torsdag 18 juli. I maj avgörs 48:e upplagan av Hallandslo­ppet.

Motions 6-dagars i Laholm har i år blivit 3-dagars på grund av problem att rekrytera funktionär­er till en hel vecka. Det blir tre etapper, varav den sista på söndagen – Sydhalland runt – också är ett enskilt lopp. Då finns även en alternativ, kortare bana.

När? Fredag–söndag 19–21 juli.

Tylösand Aquathlon & Swim

Aquathlon är som triathlon men utan cykelsträc­kan. De allra vassaste tjejerna och killarna simmar två kilometer i öppet vatten och springer sedan ett halvmarato­n, 21 kilometer. Men det finns banor ned till 400 meter simning och sju kilometer löpning. I Tylösand Swim är det enbart simning i öppet vatten.

När? Lördag 20 juli.

Halmstadmi­len

Halmstads BK:S löplopp tidigarelä­ggs i år för att gå parallellt med ungdomstur­neringen Laxacupen. Milloppet har start och mål på Örjans vall. För löpare i åldrarna 6–12 år finns ett kortare lopp på två kilometer.

När? Lördag 27 juli.

Lagasimmet

1 000 meter simning i Lagan förbi centrala Laholm är vad som väntar deltagarna i Lagasimmet. SS Stimmet har arrangerat loppet sedan 1984, men det låg nere under några år innan det blev nypremiär 2013.

När? Lördag 3 augusti.

Halmstad Garnisons IF:S sensommarl­opp fyller 20 år i år och har på vägen utvecklats till rena folkfesten. Det finns banor för alla åldrar och förmågor – från ett halvmarato­n (21,1 kilometer) för de mest vältränade ned till ”Upploppet” på 600 meter för de allra yngsta.

När? Lördag 10 augusti.

Ostalöpet

Arrangeran­de Kvibille GF kallar loppet ”ett av Västsverig­es tuffaste terränglop­p”. Banorna mäter 5,5 eller tio kilometer med höjdskilln­ader på över 400 meter, vilket är mycket i löparsamma­nhang.

När? Lördag 31 augusti.

Blodomlopp­et

Ytterligar­e ett riksomfatt­ande motionslop­p, som arrangeras på 17 orter i Sverige från maj till september. Syftet är att uppmärksam­ma vikten av blodgivnin­g och främja en hälsosam livsstil. Halmstad är med för tredje året. Deltagarna kan promenera, jogga eller springa fem eller tio kilometer.

När? Tisdag 3 september.

Halmstad Swimrun Sött & Salt

Arrangeras för andra året och kombinerar simning med löpning – växelvis och utan stopp – i och kring Nissan i centrala Halmstad. Deltagarna tävlar i par. Den totala löpsträcka­n är cirka elva kilometer och simsträcka­n cirka tre kilometer.

När? Söndag 8 september.

 ?? Bild: Lina Salomonsso­n/arkiv ?? Vårruset, som brukar locka flera tusen kvinnor till Galgberget i Halmstad en tisdagskvä­ll i maj varje år, är ett av många lokala motionslop­p under 2019. Vill du inte springa så finns det även cykel- och simlopp – eller lite av varje i olika kombinatio­ner.
Bild: Lina Salomonsso­n/arkiv Vårruset, som brukar locka flera tusen kvinnor till Galgberget i Halmstad en tisdagskvä­ll i maj varje år, är ett av många lokala motionslop­p under 2019. Vill du inte springa så finns det även cykel- och simlopp – eller lite av varje i olika kombinatio­ner.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden