Hallandsposten

Anita Nyman: Mors gosse med dålig koll på sin boendesitu­ation

- Anita Nyman

När en ung person jag känner var liten och, helt medvetet, hade gjort något olämpligt brukade hon säga: ”baja jåka” (bara råkade). Jag tänker ofta på det fina uttrycket när jag tittar på Aktuellt. Det är alldeles fantastisk­t vilka konstiga saker folk bara råkar göra.

Som nu riksdagsle­damoten som råkade bli folkbokför­d hemma hos mamma i Nyköping samtidigt som han råkade få 158 000 kronor i traktament­en och ersättning för ”övernattni­ngslägenhe­ten”, en bostadsrät­t i Stockholm där frun och barnen råkar bo. Mammas gosse säger sig ha begått ett misstag och ska betala tillbaka vad han är skyldig.

– Ja, det blev fel och jag har haft dålig koll på min boendesitu­ation, säger han till Aftonblade­t som avslöjade det lilla misstaget.

Hmm. Dålig koll på sin boendesitu­ation. Vilket är egentligen värst för en högt uppsatt politiker som vill vara med och styra landet? Om han medvetet har lurat till sig pengar av skattebeta­larna eller om han inte vet var han bor?

Eller ta riksdagsle­damoten som råkade hyra sin mans bostadsrät­t för 13 000 kronor i månaden trots att avgiften bara var 2 500 kronor. Det blev dyrt för skattebeta­larna. Hennes parti uppmanade henne att lämna riksdagen, men nej då! Hon lämnade partiet, men sitter kvar som politisk vilde några år.

Tror jag det, när mandatperi­oden är slut har hon nämligen råkat fylla 50 och har varit ledamot i tolv år. Det betyder full inkomstgar­anti tills hon går i pension. Och eftersom det inte är någon närvaropli­kt i riksdagen kan det ju bli ganska goa år till nästa val. Måckligt, som vi säger i Halland.

Själv har jag i det närmaste pappers- och formulärfo­bi. Visa m igen deklaratio­nshandling/ tjänstgöri­ngsrapport/ pensionsbe­sked och jag är plötsligt tre mil därifrån. Så jag borde ju egentligen ha förståelse för att det bara råkar bli fel ibland.

Men för min del handlar det oftast om att jag förlorar pengar på att inte ha koll. Jag är en sån där som skjuter upp deklaratio­nen till sista sekundtrot­sat t jag bara behöver skicka ett s m still Skattemynd­igheten. Jag slarvar bort kvittona som skulle ge mig friskvårds-bidrag, glömmer att ansöka om studiebidr­ag och orkar aldrig krångla med pappersexe­rcisen som kan ge pengar tillbaka för sjukvårdsr­esor.

Sånt verkar aldrig hända ledande politiker och tjänsteper­soner, som skulle ha bättre råd med dylikt slarv än jag. Eller så får vi aldrig reda på det, eftersom det inte är lika rafflande. Tänk er Expressens löpsedel:

LÖÖF BETALADE

FÖR MYCKET SKATT:

”Jag baja jåkade”

Skulle inte tro det. Jag skulle inte köpa den tidningen i alla fall. (Och nej, det var verkligen inte meningen att driva med centerleda­rens dialekt. Jag bara råkade.)

” När mandatperi­oden är slut har hon nämligen råkat fylla 50 och har varit ledamot i tolv år. Det betyder full inkomstgar­anti tills hon går i pension.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden