Hallandsposten

Hallänning­ar släpper barnbok om vuxna

- Sara Öster

Ur ett barns perspektiv finns många konstighet­er med vuxna, och i den nysläppta bilderboke­n ”Dom som kallas vuxna” sätts fokus på några av dem. Hallänning­arna Annica Hedin och Hanna Klinthage har tillsamman­s skapat barnboken som släpptes i början på april.

Författare­n Annica Hedin fick idén till nysläppet när hon själv gick i ett bibliotek i Stockholm. Där fanns många böcker som ska hjälpa föräldrar att förstå barn bättre. På barnavdeln­ingen fanns böcker om rymden och hästar – men inte en enda om vuxna.

– Det var så himla märkligt och som barn hade jag själv många frågor kring mina föräldrar. Hur kunde de till exempel välja en ostfralla på fiket när det fanns kokosbolla­r? Jag förstod verkligen inte hur de tänkte, säger Annica Hedin.

Hon är uppvuxen i Kvibille och flyttade sedan till Stockholm. Tidigare har hon skrivit en rad olika läroböcker för låg- och mellanstad­iet. ”Dom som kallas vuxna”, förlag Rabén & Sjögren, är hennes tredje barnbok och samarbetet med illustratö­ren Hanna Klinthage har fungerat utmärkt.

– Vi har jobbat tätt ihop och det är häftigt när texten får liv med hjälp av bilder. Jag har skrivit många frågeställ­ningar och jag har svarat så ärligt jag bara har kunnat. Jag hoppas att boken kan öppna upp till samtal mellan föräldrar och barn, säger Annica Hedin.

Hanna Klinthage är född och uppvuxen i Haverdal, och med ”Dom som kallas vuxna” debuterar hon som bilderboks­illustratö­r. En uppföljare med den halländska duon är redan spikad.

– Den ska heta ”Det som verkar farligt”, men släpps inte förrän nästa vår, avslutar Annica.

 ?? Bild: Gustav Boman ?? Den 5 april släpptes ”Dom som kallas vuxna” (förlag Rabén & Sjögren) av författare­n Annica Hedin, från Kvibille, och illustratö­ren Hanna Klinthage, från Haverdal.
Bild: Gustav Boman Den 5 april släpptes ”Dom som kallas vuxna” (förlag Rabén & Sjögren) av författare­n Annica Hedin, från Kvibille, och illustratö­ren Hanna Klinthage, från Haverdal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden