Hallandsposten

Kalla händer och dåligt minne gjorde livet surt för Kis

-

Det lilla huset i den lilla byn är fullpackad av konstförem­ål. Varje ledig yta på de vita väggarna är täckta av vackra målningar i alla storlekar och färger. Fönsterbän­kar och bokhyllor pryds av finurliga glasfigure­r i form av blommor, fåglar och får. Det är 58-åriga Kis Lund som bor i huset, hon har tillverkat alla konstverk och kan helt enkelt inte låta bli att skapa nytt hela tiden.

- Jag vet inte hur jag gör, säger Kis.

Hon berättar om glädjen över att skapa och om den kreativa lusten som går helt tillbaka till barndomen, om föremålen som bara kommer ur hennes händer.

Kalla fingrar och begränsnin­ger

För ett par år sedan började det tyvärr bli smolk i glädjebäga­ren. Kis fick dåligt blodomlopp i händer och fötter och gradvist stördes hon så mycket av domnande och kalla fingrar att de kreativa aktivitete­rna begränsade­s.

- Det var fruktansvä­rt. En stor del av mitt liv och min identitet handlar ju om att kunna utrycka mig kreativt och förmedla det till andra. Men lusten bara försvann. Man kan ju inte sitta och trä små pärlor på en tråd om man knappt kan hålla i dem, berättar Kis.

Tvungen att skriva upp allt

- Ett problem kommer sällan ensam och jag kände att mitt minne började svika mig oftare och oftare. Jag var tvungen att skriva upp allt för att vara säker på att inte glömma mina åtaganden. Jag var hela tiden rädd att jag antagligen hade glömt någonting ändå, säger Kis.

Fart på blodomlopp­et

Lyckligtvi­s fanns lösningen inom räckhåll. En av tjejerna i hennes umgänge berättade om en naturprodu­kt med bacopa monnieri och ginseng. Efter kort tids sökande på nätet hade hon hittat och beställt Remital.

Efter bara några veckor var värmen tillbaka i Kis’ händer och komihåglap­parna reducerat till några stycken. Nu är kreativite­ten åter på högvarv och minnet har kommit tillbaka med förnyat styrka.

- Om jag inte har min konstnärli­ga förmåga och inte kan använda mina händer och mitt minne är jag ju helt förtappat, säger hon och ler.

 ??  ??
 ??  ?? När Kis på grund av dåligt blodomlopp fick besvär med att måla och skapa annan konst, kände hon sig helt förtappat. Nu är värmen tillbaka i hennes fingrar och minnet fungerar normalt.
När Kis på grund av dåligt blodomlopp fick besvär med att måla och skapa annan konst, kände hon sig helt förtappat. Nu är värmen tillbaka i hennes fingrar och minnet fungerar normalt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden