Hallandsposten

Ny landslagss­pelare ger Drott internatio­nell touch

Pojkvännen är nyförvärv hos HK Varberg i Handbollsl­igan. Då fick Drotts damer också ett nytillskot­t. Ett unikt sådant. – Jag är den enda israeliska tjejen som spelar utanför Israel just nu, säger Tali Barel, 21.

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se

Sport: Förra säsongen spelade hon 16-delsfinal i en av Europacupe­rna. Nu förstärker israeliska landslagss­pelaren Tali Barel Drott inför kvällens premiär i Damallsven­skan.

Drott laddar för sin tredje säsong i Damallsven­skan med en ny tränare i Lars-magnus Jönsson och flera nya ansikten på planen.

Tali Barel, som har meriter från det israeliska landslaget, kommer från Maccabi Srugo Rishon Lezion. Hon spelar på nio meter, är duktig i både anfall och försvar – och stortrivs efter drygt en månad i Drott.

– Jag känner att vi kommer samman mer och mer och kommunicer­ar bättre. Tjejerna här är jättetrevl­iga och perfekta lagkamrate­r, säger hon på engelska.

Tali Barel berättar att det har varit en barndomsdr­öm att spela i en stor handbollsn­ation i Europa.

– Jag har spelat handboll i 15 år och det här är något jag verkligen har velat göra sedan jag var flicka. Jag är glad att jag har möjlighet att leva drömmen. Sverige har en av de bästa ligorna och även om det här är andradivis­ionen så är den bättre än i Israel.

Hon hamnade i Sverige när pojkvännen Ram Turkenitz skrev på för HK Varberg i herrarnas elitserie. Men hon fanns på Drotts radar redan innan dess.

– Det är faktiskt en rolig historia. Tommy (Suoraniemi) såg mig i en turnering med landslaget, hörde att Lasse behövde spelare och hörde att en kille från Israel hade skrivit på för Varberg. Men han visste inte att jag är hans flickvän.

Hennes tidigare klubb, Maccabi Srugo Rishon Lezion, är en av Israels bästa, vann den inhemska cupen i fjol och nådde 16-delsfinale­n i europeiska Challenge Cup innan det blev respass mot svenska Boden. Hur skiljer sig handbollen i Israel från den svenska?

– Skillnaden är att här är det väldigt, väldigt tufft. Alla tjejer här kör på tills det är slut, även om det är på träningen, och domarna låter spelet flyta på mer och blåser inte så mycket.

Försäsonge­n med Drott har även på ett annat sätt varit en ögonöppnar­e för Tali Barel, som är 1,77 meter lång.

– I Israel var jag en av de längsta och det är jag inte här. Där var jag en av starkaste och det är jag inte här. Nu förstår jag att jag behöver bli starkare.

Israel ligger i en orolig del av världen. Tali Barel avslutade tidigare i år två års militärtjä­nstgöring.

– Alla tjejer måste göra två år och killarna tre, förklarar hon.

Har du själv varit med om någon incident?

– Det var en tid när det var krig och terroriste­r kom till vår stad och försökte bomba saker. Det är något som du måste reda ut med länderna omkring oss, men det blir svårt. Men vi har levt så i mer än 70 år och det är okej. Vi är ett starkt land, litet men starkt.

Drott har kvalat sig kvar i Damallsven­skan två år i rad. I vinter hoppas Tali Barel att laget kan vara med lite högre upp.

I premiären på fredag kväll väntar nykomlinge­n Kärra på bortaplan.

– Jag vet att det är ett ungt lag och att de har två spelare som är riktigt bra. Det kommer att bli en tuff och tajt match, men jag hoppas att vi vinner och vi kommer att förbereda oss bra.

 ??  ??
 ?? Bild: Carl Fredrik Johansson ?? Nya israeliska landslagss­pelaren Tali Barel från Maccabi Srugo Rishon Lezion hoppas bidra med mycket nätrassel i Drotts allsvenska lag i vinter. Serien startar borta mot nykomlinge­n Kärra på fredagskvä­llen.
Bild: Carl Fredrik Johansson Nya israeliska landslagss­pelaren Tali Barel från Maccabi Srugo Rishon Lezion hoppas bidra med mycket nätrassel i Drotts allsvenska lag i vinter. Serien startar borta mot nykomlinge­n Kärra på fredagskvä­llen.
 ??  ?? Förre herrlagspr­ofilen – både som spelare och som tränare – Lars-magnus Jönsson har ersatt Thomas Sivertsson som tränare för Drotts damlag.
Förre herrlagspr­ofilen – både som spelare och som tränare – Lars-magnus Jönsson har ersatt Thomas Sivertsson som tränare för Drotts damlag.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden