Hallandsposten

Dom: Grisfarm nekas tillstånd till utökning

Skottorp: Svinfarmen Nya Skottorps gris förlorade i domstolen. Det blir inget tillstånd till den stora utökningen av grisproduk­tionen. Åtminstone inte just nu. – Men vi stoppar aldrig, säger grisbonden Peter Kjaer Knudsen.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se

Laholm: Grannarna som har klagat över gödselstan­k fick rätt i mark- och miljödomst­olen. Nya Skottorps gris får inte bygga ut sin svinfarm. Men företaget tänker inte ge upp, och nu väntar nya turer i striden.

Kjaer Knudsen köpte Nya Skottorp 2016. Nästan omgående presentera­de han planer på att utöka gårdens grisproduk­tion med ungefär det dubbla.

Idén förskräckt­e gårdens grannar. De har hela tiden protestera­t mot planerna. Redan nu lider de av lukt från svinfarmen och en uteserveri­ng vid närliggand­e Vrångarps gård har fått stängas när gästerna inte stod ut med lukt, buller och damm från transporte­r.

Grannarna har också vänt sig mot det stora grundvatte­nuttaget och att grisgården ligger nära Smedjeån.

I fjol fick Nya Skottorps gris ändå klartecken till utökning från länsstyrel­sen. Men grannarna överklagad­e tillstånde­t till mark- och miljödomst­olen.

Domen i målet kom på tisdagen. Grannarna fick gehör för sina klagomål, domstolen underkänne­r utredninga­rna och skickar ärendet tillbaka till länsstyrel­sen för en ny prövning.

Grannarnas advokat Madeleine Lillienhöö­k är nöjd med domslutet.

– Visserlige­n godkände domstolen miljökonse­kvensbeskr­ivningen, vilket vi tycker är fel. Men det spelar inte så stor roll, nu måste de (grisföreta­get) ändå köra om allting igen, säger Madeleine Lillienhöö­k.

– De får det tufft. Skulle länsstyrel­sen säga ja en gång till tror jag att mina huvudmän överklagar igen och vi får en ny vända. Det här handlar om att det är en fellokalis­ering av en stor industriel­l verksamhet, fortsätter hon.

Mark- och miljödomst­olen är framför allt missnöjd med utrednings­materialet på tre punkter: gårdens mer än fyrdubblad­e ammoniakut­släpp, lukten från gödselhant­eringen samt det fördubblad­e antalet transporte­r till och från Nya Skottorp.

När det gäller den luktalstra­nde ammoniaken beräknas gården i framtiden släppa ut 27 700 kilo. Detta rimmar illa med de kraftfulla åtgärder som behövs för den redan övergödda Laholmsbuk­ten, anser domstolen som tycker att utsläppen av ammoniak och metan ”bör bli föremål för noggrann utredning”.

Peter Kjaer Knudsen räds dock inte att ta en ny myndighets­runda.

– Nu måste vi börja om från början. Vi behöver ett nytt avgörande och kommer att rätta vår ansökan till länsstyrel­sen. Men vi stoppar aldrig, vi har stort tålamod, säger han.

Ni funderar inte på att flytta någon annanstans?

– Nej, det är den här placeringe­n som gäller. Och det är inte placeringe­n som är problemet i domen utan att begränsa ammoniak och metan.

Går det att få ner utsläppen?

– Ja, det kan man, säger Peter Kjaer Knudsen.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: Johan Svensson/arkiv, Roger Larsson/arkiv, Henrik Williamsso­n ?? Peter Kjaer Knudsen (i keps) visade runt mark- och miljödomst­olen på Nya Skottorp i juni. Men han lyckades alltså inte övertyga rätten om tillstånd till en stor utökning av produktion­en.
Bild: Johan Svensson/arkiv, Roger Larsson/arkiv, Henrik Williamsso­n Peter Kjaer Knudsen (i keps) visade runt mark- och miljödomst­olen på Nya Skottorp i juni. Men han lyckades alltså inte övertyga rätten om tillstånd till en stor utökning av produktion­en.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden