Hallandsposten

Dansk inspiratio­n på menyn i Veinge

Veinge: Danske kocken Lars Spetz kom till Solhemmet i Veinge med nya influenser. Och fläsksteke­n fick höga betyg.

- Evelina Gunnarsson

Lars Spetz har kommer från Sverige och har jobbat kök inom äldreomsor­gen tidigare men jobbar sedan 20 år tillbaka i köket på ett äldreboend­e i Köpenhamn.

– Jag är här för att se och för att få lite utbyte. Jag jobbar på ett dubbelt så stort ålderdomsh­em i Köpenhamn, säger Lars Spetz.

Thomas Millegård, aktivitets­samordnare och undersköte­rska på Solhemmet i Veinge känner Lars Spetz sedan tidigare och har hälsat på i Köpenhamn. De bestämde därför att Lars skulle komma till Veinge.

– Detta är första mötet, men vi hoppas att det ska bli mer, säger Ulrika Constad.

– I dag har vi gjort dansk fläskstek med syltad pumpa, rödkål och kokt- och karamelise­rad potatis. I Danmark har man upptäckt att om man får sås, potatis och kött på kvällen blir man trött och går och lägger sig fortare, säger lars Spetz.

Ulrika Constad, Camilla Nicander och Marita Enered jobbar alla tre i köket på Solhemmet, de tycker det är spännande att få ta del av andra influenser.

– Ibland behöver man tänka lite nytt och över gränserna. Man får ett litet nytänk, säger Ulrika Constad.

– I Danmark har vi en tioveckors matsedel som vi rullar runt på. Jag ska ordna så att vi får hit den, säger Lars Spetz.

Alla de boende som hade möjlighet åt dagens lunch i matsalen där dukningen för dagen var danskt inspirerad.

Smakar det gott, frågar Lars Spetz. Ja, svarar flera av de boende. Gunny Horander gillade maten.

– Det smakade gott. Men det smakar lika bra annars. Att man får mer kött än potatis är danskt. Jag tänker på när jag åkte till Danmark för att köpa billigt kött, berättar Gunny Horander.

 ?? Bild: Evelina Gunnarsson ?? Marita Enered, Ulrika Constad och Camilla Nicander jobbar på Solhemmet, under dagen fick de besök av Lars Spetz som vanligtvis arbetar som kock på ett äldreboend­e i Köpenhamn.
Bild: Evelina Gunnarsson Marita Enered, Ulrika Constad och Camilla Nicander jobbar på Solhemmet, under dagen fick de besök av Lars Spetz som vanligtvis arbetar som kock på ett äldreboend­e i Köpenhamn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden