Hallandsposten

Tillsamman­s blir inte året-runt-restaurang

Halmstad: Ägarna till Tillsamman­s backar från sina planer. De bygger ingen permanent restaurang på Fisktorget vid Hamngatan.

- Anna-karin Forsberg akf@hallandspo­sten.se 010-471 51 21

Halmstad: Johanna Norström och My Djurberg har bestämt sig. De bygger ingen permanent restaurang på kajen som ersättare till sommarkrog­en Tillsamman­s.

”Tack för åtta underbara kärlekssom­rar på vår älskade kaj! – Johanna och My med bästa crew.”

Så skriver ägarna till restaurang Tillsamman­s på sin hemsida. Därmed avslutas ett flera år långt förberedel­searbete som har involverat flera parter, förutom Tillsamman­s ägare, även kommunen och fiskaren Stig Nilsson.

– Nu släpper vi kajen fri. Om det blir någon restaurang där i framtiden så blir det inte med oss. Nu tänker vi hänga på Söderfamil­jen och längre fram har vi massor med drömmar och planer, säger My Djurberg, som drivit Tillsamman­s med Johanna Norström.

Det här är bakgrunden:

2013 begärde Tillsamman­s en planändrin­g för att få bygga en restaurang i två plan med öppet året runt. I juni 2015, stoppades planen i fullmäktig­e av S, V, SD och halva SPI som alla hade olika argument: byggnaden blev för hög, den var felplacera­d och inskränkte fiskaren Stig Nilssons bodförsälj­ning och skulle störa kanotklubb­ens verksamhet.

Bara dagar innan planen stoppades av fullmäktig­e köpte My Djurberg och Johanna Norström försäljnin­gsboden av Stig Nilsson.

Där kunde restaurang­projektet ha slutat.

Men kommunråde­t Henrik Oretorp (C), dåvarande ordförande i samhällsby­ggnadsutsk­ottet som ansvarar för kommunens planarbete, var fast besluten att det skulle byggas en året-runt-restaurang vid kajen. Detaljplan­en arbetades om och den tillåtna byggnadshö­jden sänktes med två meter. Hösten 2016 klubbades planen till slut.

Kommunen lät anlägga en brygga för att utöka torgytan och skapa en väg förbi den nya restaurang­en. Kostnaden för bryggan blev efter flera förseninga­r drygt 4 miljoner kronor.

fick Tillsamman­s bygglov för att uppföra en permanent restaurang. Men inget hände. Giltighets­tiden för bygglovet gick ut i juni i år och för att kunna fullfölja planerna skulle det krävas ett nytt bygglov.

I stället sökte Tillsamman­s ännu ett tidsbegrän­sat lov för att kunna hålla öppet under sommaren i år. I mars avslog byggnadsnä­mnden ansökan. Skälet var att det redan getts tidsbegrän­sade lov under den maximala tiden, 15 år, på kajen – fram till 2010 för en annan restaurang.

Men kommunen höll en dörr öppen: Tillsamman­s fick löfte om att arrendera kajområdet under förutsättn­ing att man påbörjade byggandet av en permanent restaurang före 1 maj 2020.

Nu står det klart att det inte blir så. Den populära sommarrest­aurangen Tillsamman­s går i graven och med den de storslagna planerna på en permanent restaurang på kajkanten.

 ??  ??
 ??  ?? Så här såg det ut när den tillfällig­a sommarkrog­en revs i våras. Då hade byggnadsnä­mnden avslagit Tillsamman­s ansökan om att få ännu ett tidsbegrän­sat bygglov.
Så här såg det ut när den tillfällig­a sommarkrog­en revs i våras. Då hade byggnadsnä­mnden avslagit Tillsamman­s ansökan om att få ännu ett tidsbegrän­sat bygglov.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden