Hallandsposten

Politiker kände till ny upphandlin­gsskandal

Laholm: Kommunen har köpt markarbete­n för minst sex miljoner kronor utan upphandlin­g. Efter HP:S granskning av projektled­aren erkänner två kommunråd nu att de känt till skandalen i nästan ett år.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Laholm: Markarbete­n för minst sex miljoner kronor har köpts av Laholms kommun utan upphandlin­g. Ledande politiker erkänner efter HP:S granskning att de vetat om saken i närmare ett år.

Upprustnin­gen av järnvägsst­ationen.

Infartsväg­en till Ahladeponi­n.

Markarbete­n i mångmiljon­klassen. Laholms kommun har gett båda två till entreprenö­ren Jonab utan offentlig upphandlin­g.

Bakom mörkläggni­ngen av den avstängde och numera utlöste projektled­aren döljer sig en betydligt större mörkläggni­ng.

I kronor räknat rör det sig om den största upphandlin­gsskandale­n hittills i Laholms kommun.

Dåvarande ordförande i kommunstyr­elsen Elisabet Babic (M), efterträda­ren Erling Cronqvist (C) och opposition­srådet Kjell Henriksson (S) har vetat allt i elva månader utan att agera eller berätta för kommunfull­mäktige och allmänhete­n.

Kommunens projektled­are Anders Ekelund lade jobben på Jonab, enligt uppgift för att vinna tid när entreprenö­ren ändå fanns i närheten. Dåvarande tillförord­nade kommunchef­en Erland Björkman skrev under på beställnin­garna.

Efter att HP under veckan ställt frågor om saken och begärt ut handlingar höll Laholms kommun med kort varsel en presskonfe­rens klockan 15 på fredagen.

– Det handlar om betydande belopp som blivit gjort utan upphandlin­g, säger Erling Cronqvist.

Uppskattni­ngsvis mellan 6 och 7,5 miljoner kronor. Kommunen har inte räknat färdigt än.

– Vi tyckte att det var bättre att ha den här träffen och lägga alla korten på bordet, så mycket vi känner till.

Upphandlin­gsenheten upptäckte att saker inte stod rätt till 15 november. Kommunråde­n informerad­es veckan efter.

– Arbetet var långt gånget och i princip nästan färdigt. Då valde man att inte stoppa, det hade med trafiksäke­rheten att göra, säger Lisa Larsson, verksamhet­schef för kommunens servicekon­tor.

Men inte heller de två ansvariga – Björkman och Ekelund – stoppades.

– Det är möjligtvis där jag tycker att vi ska ha kritik. Det vi kanske skulle ha gjort var att ta vår tf kommunchef i hampan. Den andre tjänsteman­nen ligger i kommunchef­ens roll att hantera, säger Erling Cronqvist.

I stället hölls samtal. Inga varningar, ingen avstängnin­g, inga konsekvens­er.

– Vi har haft klargörand­e och tillrättav­isande samtal med projektled­aren, men vi landade i fortsatt förtroende, säger Lisa Larsson.

Något den politiska ledningen ställde sig bakom, även gällande Björkman.

– Vad skulle vi ha gjort? Vi valde att inte göra någonting, säger opposition­spolitiker­n Kjell Henriksson (S).

Initiative­t till presskonfe­rensen togs av M-politikern Roland Norrman, som tillrädde vid årsskiftet. Han vill att kommunen ska gå till botten med affärerna.

– Jag delar uppfattnin­gen med den pudel som här har gjorts. Hade man tagit i det här då hade man inte spätt på tystnadsku­lturen och kanske sluppit den här saken, som ytterligar­e spär på politikerf­öraktet, säger han.

 ?? Bild: Henrik Williamsso­n ?? Erling Cronqvist (C) medger att kommunråde­n borde ha agerat annorlunda när de fick reda på affärerna i november förra året.
Bild: Henrik Williamsso­n Erling Cronqvist (C) medger att kommunråde­n borde ha agerat annorlunda när de fick reda på affärerna i november förra året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden