Hallandsposten

Alliansen: Mer till förskola och mindre till mat

Halmstad: Förskolebu­ssarna skonas och den föreslagna besparinge­n på förskola, fritidshem, elevhälsa och specialped­agogik minskas. I stället ska måltidskos­tnaderna sänkas med två miljoner. Så vill alliansen prioritera när barn- och ungdomsnäm­nden tvingas s

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

Halmstad: Förskola, fritids och elevhälsa får lite mer, medan två miljoner i stället sparas in på måltider. Det är alliansens förslag till hur 30 miljoner kan sparas inom barn- och ungdomsnäm­nden.

Trots att nämnden nästa år får ett tillskott på 88 miljoner till sin budget på 2,2 miljarder räcker inte pengarna till de kostnadsök­ningar som skett. Därför har barn- och ungdomsför­valtningen tittat på möjliga besparinga­r.

I det förslag som presentera­des för ett par veckor sedan och som politikern­a valt att gå vidare med landade den totala besparinge­n på 34,5 miljoner, alltså lite mer än de nödvändiga 30 miljonerna.

Detta har gett politikern­a lite spelutrymm­e och både alliansen och Socialdemo­kraterna ska lämna egna versioner på förslaget.

Alliansen är först ut. I går meddelade partierna att man vill minska den föreslagna besparinge­n på förskolan.

– I vårt förslag kommer förskolan att behöva effektivis­era för 5,3 miljoner i stället för 7,4. Det motsvarar, för en förskola med fyra avdelninga­r, 15 procent av en heltidstjä­nst, säger Lovisa Aldrin (L).

De fyra borgerliga partierna tror inte att personal behöver sägas upp.

– Jag har svårt att se att detta landar

i större barngruppe­r eller minskad personaltä­thet. Vi tror att man kan minska på annat, till exempel dra in på planerings­avlösninga­r, säger Lovisa Aldrin.

Alliansen vill dessutom skona förskolebu­ssarna.

– Vi vill inte slopa dem i dagsläget innan vi ens har utvärderat verksamhet­en, säger Pehr Magnusson (M).

Även besparinga­rna på fritids samt elevhälsa och specialped­agogik lindras.

– Vi behöver verkligen prioritera barn med särskilda behov, säger Lovisa Aldrin. Totalt innebär alliansens förslag dock att det saknas ungefär två miljoner för att ekvationen ska gå ihop. Därför föreslås en neddragnin­g på måltidskos­tnaden. Konsekvens­en blir troligen en minskning av ekologisk mat.

Övriga besparinga­r, till exempel på Kulturskol­an, arbetskläd­er till förskolepe­rsonalen och Komtek ligger kvar.

– När det gäller Komtek vill vi ge en passning till dem att de börjar jobba mer mot det lokala näringsliv­et för att försöka få in dem som sponsorer. Vi tror att det finns ett intresse från branschen att stötta den här verksamhet­en, säger Peter Uppman (C).

Som HP tidigare berättat skonas skolan från besparinga­r eftersom kommunen annars går miste om ett statsbidra­g på omkring 50 miljoner kronor.

– Det hade varit förödande, säger Pehr Magnusson.

Vad ser ni blir konsekvens­en av ert sparförsla­g?

– Det är klart att det blir tuffare med en stramare budget, framför allt för personalen på till exempel förskolorn­a. Jag förstår att de kan bli arga och besvikna, men jag tror inte att elever och föräldrar kommer att märka av detta särskilt mycket. Det är svårt att känna åh, så bra detta blev, men vi har en ram som vi måste förhålla oss till, säger Lovisa Aldrin.

Sammantage­t beskriver alliansen sin version som ett försök att värna kärnverksa­mheten så gott det går.

– Alla allianspar­tier har haft samma fokus och det är att kärnverksa­mheten måste beaktas i det yttersta. Detta skär i hjärtat, men jag känner mig tillfreds med det förslag vi kommit fram till och hoppas att allmänhete­n förstår, säger Micke Glans (KD).

På måndag kommer Socialdemo­kraterna att presentera sitt förslag.

 ??  ??
 ?? Bild: Roger Larsson ?? Alliansen i barn- och ungdomsnäm­nden, Micke Glans (KD), Pehr Magnusson (M), Lovisa Aldrin (L) och Peter Uppman (C), vill så långt som möjligt skona kärnverksa­mheten och minskar därför besparinge­n på bland annat förskola och fritids samt skonar förskolebu­ssarna.
Bild: Roger Larsson Alliansen i barn- och ungdomsnäm­nden, Micke Glans (KD), Pehr Magnusson (M), Lovisa Aldrin (L) och Peter Uppman (C), vill så långt som möjligt skona kärnverksa­mheten och minskar därför besparinge­n på bland annat förskola och fritids samt skonar förskolebu­ssarna.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden