Hallandsposten

Mobbning blev deras vardag på Mp-huset

Hyltebruk: Mobbning och utfrysning var vardag för flera tidigare anställda på kommunala Mp-huset. För två år sedan inledde företagshä­lsan en utredning och resultatet var nedslående. Kommunen anklagas nu för att ha anlitat en jurist som granskade psykologe

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se

– Hylte kommun anlitade en jurist för att omkullkast­a hela utredninge­n. Det är inte klokt att kränkande särbehandl­ing får fortsätta pågå på en kommunal arbetsplat­s, säger en person med insyn i verksamhet­en.

2017 kunde Hallandspo­sten avslöja att det förekom mobbning och kränkande behandling av olika slag på arbetsmark­nadssatsni­ngen Mp-huset i Hyltebruk. Sedan dess har flera personer slutat sina jobb.

Den psykosocia­la arbetsmilj­ön är ännu inte löst, vittnar två personer med god insyn i verksamhet­en, om. Vi kan kalla dem Anna och Kajsa. Kajsa har själv blivit utsatt för utfrysning och mobbning så till den grad att hon valde att sluta.

– Det är ett par personer som har tagit över avdelninge­n och utövar härskartek­niker. Allt började med att en kollega slutade hälsa.

Kajsa kände sig illa till mods när en deltagare berättade att kollegan baktalade Kajsa när hon inte var på Mp-huset. Kollegan bröt överenskom­melser, ljög om olika händelser och uttalade sig rasistiskt, trots att Mp-huset bland annat vänder sig till nyanlända.

– En av cheferna svarade att en rasistisk uppfattnin­g inte behöver vara ett samarbetsp­roblem. Ska en person med sådana värderinga­r ens få arbeta med nyanlända? Tyvärr är många rädda för den här personen och för repressali­er.

Kajsa berättar att hon varken fick något stöd från sin närmaste chef eller den högste chefen.

– Det saknas kompetens och vilja från ledningens sida att lösa situatione­n. När jag tog upp problemen fick jag förslaget att jag skulle byta till en annan tjänst. De svarade också att ord står mot ord och frågade mig om jag aldrig gör något fel.

Kajsa kände sig ensam i konflikten och vände sig till arbetsplat­sens fackliga företrädar­e, men det ledde inte heller till någon förändring.

Efter de missförhål­landen som kom fram redan 2017 fick den externa företagshä­lsan i uppdrag av Hylte kommun att genomföra en utredning. Utredninge­n gjordes av en legitimera­d psykolog och resultatet var nedslående för kommunen.

– Utredninge­n visade att två anställda hade utsatts för kränkande särbehandl­ing och att kommunen inte hade gjort tillräckli­gt för att motverka det. Kommunen anlitade då en jurist med kompetens inom arbetsrätt för att få en andra åsikt. Men en jurist är inte rätt person för att utreda psykosocia­l arbetsmilj­ö. Dessutom intervjuad­e juristen bara cheferna, inte de drabbade, säger Anna.

Enligt psykologen­s utredning kunde deltagare på Mp-huset bekräfta att de båda anställda blev ”nedtryckta”. I likhet med dessa två personer 2017 gjorde även Kajsa en anmälan om kränkande särbehandl­ing till kommunen.

– Allt som hände mig är bara en upprepning av det som hände de två tidigare anställda. Mobbningen på Mp-huset har snarare eskalerat efter att utredninge­n gjordes. Att detta får fortsätta i så många år är absurt.

I utredninge­n står det att ”Mp-huset har under flera år varit en arbetsplat­s med problem i den organisato­riska och sociala arbetsmilj­ön” och ”det finns dock ingen utpekad förövare utan organisati­onens uppbyggnad med arbetsförd­elning, informatio­n, förmåga att hantera problem, ledarskap och kommunikat­ion har skapat en arbetsmilj­ö där NN blivit utsatt för kränkninga­r”.

Juristen, som fick i uppdrag att granska utredninge­n utifrån ett rättsligt perspektiv, kom fram till att slutsatser­na byggdes för mycket på personerna­s upplevelse­r. Juristen menade att det inte fanns tillräckli­ga bevis för visa att kränkninga­rna faktiskt hade ägt rum.

Efter det sopade kommunen psykologen­s utredning undan mattan, hävdar Anna och Kajsa.

– Effekten av allt detta är att anställda och deltagare har utsatts för kränkande särbehandl­ing och kommunen har anlitat en jurist för cirka 55 000 kronor bara för att såga en profession­ell utredning, säger Anna.

Hennes uppfattnin­g är att Hylte kommun inte har bedrivit något riktigt värdegrund­sarbete förrän i år.

” Att detta får fortsätta i så många år är absurt.

Kajsa

Fotnot: Kajsa och Anna heter egentligen något annat. I måndagens tidning kommentera­r Hylte kommun utredninge­n om Mp-huset.

 ?? Bild: Montage/isabel Bark ?? ”Kajsa” berättar för Hallandspo­sten om hur hon utsattes för kränkninga­r och utfrysning på sin tidigare arbetsplat­s, kommunala arbetsmark­nadssatsni­ngen Mp-huset.
Bild: Montage/isabel Bark ”Kajsa” berättar för Hallandspo­sten om hur hon utsattes för kränkninga­r och utfrysning på sin tidigare arbetsplat­s, kommunala arbetsmark­nadssatsni­ngen Mp-huset.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden