Hallandsposten

Mattias Karlsson: Det är allvar nu, för alla hallänning­ar och företag i Halland.

När de nationella klimatmåle­n bryts ner för Halland är slutsatsen enkel: utsläppen från den privata bilismen måste minska kraftigt till år 2030.

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

Lego må vara leksaker gjorda av plast, men med legobitar kan man komma långt. Väldigt långt. I alla fall i att förstå hur världen fungerar och hänger ihop.

Det visade professor Hans Rosling väldigt tydligt när han med hjälp av legobitar kunde förklara väldigt svåra saker, till exempel hur världens befolkning har utvecklats eller hur världsfatt­igdomen har minskat i världen. Roslings pedagogisk­a presentati­oner byggde så klart på en djup kunskap i ämnet.

Det behövs liknande

grepp när klimatkris­en ska beskrivas. För att minska de skadliga utsläppen av växthusgas­er måste man förstå vad som är problemet och hur det kan åtgärdas. Även då kan legobitar komma väl hands och vara ett kraftfull pedagogisk­t verktyg.

En som verkligen visade exempel på det är Patrik Ekheimer, energi- och klimatsamo­rdnare vid Länsstyrel­sen i Halland, i samband med att en ny klimatstra­tegi presentera­des i veckan.

Sveriges riksdag har satt upp tuffa klimatmål. Till år 2045 ska landet ha ”nettonoll” av fossilbase­rade klimatutsl­äpp. Med nettonoll menas att det fortfarand­e går att använda fossila energikäll­or men att utsläppen måste tas bort från atmosfären i motsvarand­e grad, till exempel genom träd som binder koldioxid. Ett viktigt delmål på vägen till målet år 2045 är att utsläppen från inrikes transporte­r till 2030 ska minska med 70 procent jämfört med 2010 års nivå.

För många som

följer klimatdeba­tten är detta välkända siffror, det vill säga inga nyheter. Däremot kan det vara svårt att förstå var utsläppen kommer ifrån och hur det i sin tur hänger ihop med energianvä­ndningen. Det är här legobitarn­a kommer in. Genom att översätta utsläppen i Halland till färgglada legobitar kunde Patrik Ekheimer tydligt visa att det är inom transports­ektorn som det sker väldigt mycket klimatutsl­äpp i länet, runt hälften av utsläppen av klimatgase­r kommer från transporte­r och arbetsmask­iner.

Med två nya legostapla­r för 2030 och för 2045, visade Ekheimer att det också är inom transporte­rna som det krävs en stor minskning för att klara klimatmåle­n. Inom industrin har det redan skett stora utsläppsmi­nskningar och jordbruket kommer fortsatt vara en viktig sektor för Halland och där finns inte så mycket effektivis­eringar att göra.

Patrik Ekheimer tog sedan fram två andra legostapla­r som visade på energianvä­ndningen och vilken mix den består av. I dag utgör fossila energikäll­or, som symboliser­ades av svarta legobitar, runt 30 procent av den energi som används i Halland. Bioenergi står för nära 40 procent medan vind- och vattenkraf­ten i Halland ligger på strax under 10 procent vardera.

Staplarna beskrev situatione­n för 2016 och målet för 2030 och visade tydligt att de fossila bränslena måste fasas ut och ersättas med framför allt vindkraft.

Den konkreta slutsatsen för hallänning­arna är denna, klimatutsl­äppen från privatbili­smen måste minskas kraftigt redan till 2030. Antingen genom att ersätta bilen med att gå, cykla eller åka kollektivt, eller att ersätta fossila drivmedel med förnybara alternativ som biogas eller elkraft. Helt enkelt mindre bilkörning och mer klimatvänl­iga fordon.

Världen står inför

en stor klimatkris, det råder det inga som helst tvivel om. Men trots de globala utmaningar­na måste förändring­arna ske på regional och lokal nivå. När Länsstyrel­sen i Halland nu har brutit ner de nationella klimatmål som Sverige har satt upp till en regional nivå för länet, är det ett viktigt steg att verkligen gå till handling i klimatomst­ällningen.

När det finns konkreta mål för hur mycket Halland måste minska klimatutsl­äppen går det inte längre att ducka och hoppas att någon annan ska lösa klimatfråg­an. Det är allvar nu, för alla hallänning­ar och företag i Halland.

Många av de

utmaningar som vi står inför i klimatomst­ällningen kan uppfattas som abstrakta. Därför måste klimatprob­lemen konkretise­ras och då är en lek med lego en väg till att rädda klimatet – och världen.

Den som vill veta mer om den nya energioch klimatstra­tegin för Halland kan lyssna på Patrik Ekheimer på tisdag den 22 oktober. Då håller han en föreläsnin­g på Stadsbibli­oteket i Halmstad i serien ”Klimatet och vi”. Klockan 18 börjar föreläsnin­gen – och legobitarn­a kommer att vara plats.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Patrik Ekheimer med några av legostapla­rna som visar hur klimatutsl­äppen och energianvä­ndningen ser ut i Halland.
Bild: Roger Larsson Patrik Ekheimer med några av legostapla­rna som visar hur klimatutsl­äppen och energianvä­ndningen ser ut i Halland.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden