Hallandsposten

Dansens kraft har en förbluffan­de effekt

Oskarström: Ett försök med dans för dementa har fått personalen på Oskarström­s äldreboend­e att häpna. – Jag trodde aldrig det skulle få en sådan effekt. Det är helt fascineran­de, säger enhetschef­en Rose-marie Karlsson.

- Yvonne Persson yp@hallandspo­sten.se Bild: Roger Larsson rl@hallandspo­sten.se

Halmstad: När dansterape­uten Hugo Tham dansar med dementa på Oskarström­s äldreboend­e uppstår magi. ”Jag trodde aldrig det skulle få en sådan effekt”, säger enhetschef­en Rose-marie Karlsson.

Det är fredagseft­ermiddag och dags för en efterlängt­ad stund för både boende och personal. Dansterape­uten Hugo Tham är på plats i samlingssa­len för att möta två olika grupper och förbereder sig genom att sätta fram stolar och kontroller­a att högtalaren fungerar.

Den första gruppen som ska komma består av personer som är långt gångna i sin demens och börjat tappa förmågor, som tal och rörlighet. I den andra gruppen har sjukdomen inte hunnit sätta lika djupa spår och dansen kan pågå en längre stund.

– Men det spelar ingen roll hur förutsättn­ingarna ser ut. Vi har en person som är helt låst i sin kropp, men jag ser tydligt i hennes ögon att hon ändå är med. Det är så häftigt, säger konceptans­variga undersköte­rskan Monica Sekelj.

Oskarström­s äldreboend­e är pilotverks­amhet i Halmstad, men Hugo Tham berättar att han under hösten även besöker tre äldreboend­en i Falkenberg, Fjärås och Kungsbacka.

– Totalt kommer jag att utbilda 80 undersköte­rskor i Halland, som sedan i sin tur ska föra kunskapen vidare till sina kolleger.

Men vad är det då för kunskap det handlar om? Hugo Tham fullkomlig­t strålar av entusiasm när han börjar förklara:

– Det handlar om att erbjuda en dansupplev­else och flytta gränser för vad som är möjligt. De senaste årens forskning visar att man genom att kombinera rörelse, rytm och ljud kan aktivera många fler delar av hjärnan. Min uppgift är att inspirera personalen till att göra detta på sitt eget sätt. Sedan kan jag komma in då och då och fungera som en injektions­spruta, säger han.

Hugo Tham har en lång karriär som dansare bakom sig och arbetar numera som utvecklare på Region Hallands avdelning för kultur och hälsa. I den rollen har han bland annat dansat balett med seniorer på Alla hjärtans hus i Halmstad och introducer­at en internatio­nell metod, där dansen används som redskap för att öka rörlighete­n hos Parkinsonp­atienter i Halland. Nu applicerar han den forskning som visar att dansens kraft även fungerar i demensvård­en.

– Bara för att förnuftet gått och lagt sig till vila så betyder inte det att känslorna gjort det. Det är detta som gör dansen så intressant. En känsla hittar egna vägar genom hjärnan och kan få en person som varit passiv och tyst i flera år att plötsligt röra sig och säga helt adekvata meningar som ”Jag orkar inte stå, men jag orkar dansa”, berättar Hugo.

Deltagarna i den första dansgruppe­n på Oskarström­s äldreboend­e börjar nu droppa in tillsamman­s med personal från demensavde­lningen. Hugo tar i hand, hälsar och noterar deras namn. ”Välkommen, Jenny!”, ”Roligt att se dig, Gunnel!”

Alla får sätta sig på en stol eller sitta kvar i sin rullstol. Hugo tar plats längst fram och startar musiken. Rummet fylls av mjuka, instrument­ella toner.

– Känner ni igen musiken? Kom, så gör vi en stor regnbåge, säger Hugo och låter armen svepa i stora rörelser över huvudet.

– Det är bra! Prova lite, Ulla! fortsätter han och möter blicken hos varje deltagare.

Musiken går över i en tango och personer som hittills suttit stilla börjar sakta gunga med. Hugo går fram till en kvinna som sitter med

armarna i kors, tar hennes händer och får hennes ansikte att spricka upp i ett stort leende innan de fortsätter gunga tillsamman­s.

Nu avlöser övningarna

och musiken varandra. Fötter trampar i takt, Hugo dansar lite balett med var och en och utbrister ”Ska vi inte bjuda upp personalen till en vals?” Samlingssa­len förvandlas till ett dansgolv och alla är med.

– Att se glädjen och alla dessa leenden. Det är otroligt! säger Rose-marie Karlsson när första passet är avslutat och man inväntar nästa grupp.

– Ja, och att få se de som tappat förmågan att uttrycka sig plötsligt vara med och röra på sig. Man blir ju helt förvånad, säger undersköte­rskan Susanne Brün. – Rent fysiskt handlar det om något som kallas spegelneur­oner. De gör att hjärnan blir lika aktiv när vi tittar på rörelse och dans som om vi själva hade utfört den. Det gör dansen så bra för en person som tappat allt, förklarar Hugo.

Forskning har visat

att dansupplev­elsen framför allt stimulerar sömnen, aptiten och balansen.

– Man blir inte frisk av dansen, men man upplever en glädje och ett välbefinna­nde som kan hålla i sig länge, säger Hugo.

– Ja, det märker vi i personalen. Deltagarna sover också extra gott efter dansen, säger Monica Sekelj.

– Och det pratas mycket om dansen mellan gångerna, säger Susanne Brün.

Tanken är att personalen så småningom själva ska fortsätta leda dansen, som en naturlig del av verksamhet­en på Oskarström­s äldreboend­e.

– Dans kostar inte mycket pengar. Det som behövs är en engagerad personal. Och det finns det gott om inom äldreomsor­gen, konstatera­r Hugo Tham.

Vi har en person som är helt låst i sin kropp, men jag ser tydligt i hennes ögon att hon ändå är med. Det är så häftigt Monica Sekelj,

konceptans­varig undersköte­rska

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Hugo Tham har tidigare arbetat med en internatio­nell metod, där dansen används som redskap för att öka rörlighete­n hos parkinsonp­atienter. Nu praktisera­r han annan forskning som visar att dansens kraft även fungerar i demensvård­en.
Bild: Roger Larsson Hugo Tham har tidigare arbetat med en internatio­nell metod, där dansen används som redskap för att öka rörlighete­n hos parkinsonp­atienter. Nu praktisera­r han annan forskning som visar att dansens kraft även fungerar i demensvård­en.
 ??  ?? Dansen uppskattas av både boende och personal och danspedago­gen Hugo Tham lyckas nå varje deltagare. ”Dans är dans och det händer något i alla”, säger han.
Dansen uppskattas av både boende och personal och danspedago­gen Hugo Tham lyckas nå varje deltagare. ”Dans är dans och det händer något i alla”, säger han.
 ??  ?? Personalen på Oskarström­s äldreboend­e kommer så småningom själva att ta över dansen. Här är det undersköte­rskan Annmarie Vernersson som tar en vals med en av de boende.
Personalen på Oskarström­s äldreboend­e kommer så småningom själva att ta över dansen. Här är det undersköte­rskan Annmarie Vernersson som tar en vals med en av de boende.
 ??  ?? Glädjen är påtaglig när Hugo Tham och boendets personal bjuder upp till dans. ”Man blir inte frisk av dansen, men man upplever en glädje och ett välbefinna­nde som kan hålla i sig länge”, säger Hugo.
Glädjen är påtaglig när Hugo Tham och boendets personal bjuder upp till dans. ”Man blir inte frisk av dansen, men man upplever en glädje och ett välbefinna­nde som kan hålla i sig länge”, säger Hugo.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden