Hallandsposten

Sverige måste vara förberett

- Max Eskilsson Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 19/10. Beskedet i våras att den islamiska staten till slut besegrats var hoppingiva­nde. Tyvärr visade det sig vara en ofullständ­ig bild. Frågan om återvändan­de Is-terroriste­r har nu återigen aktualiser­ats.

Turkiets härjningar i Syrien kommer att få stora konsekvens­er. Terroriste­r som suttit i syriska fångläger håller på att smita eller släpps rentav fria. När dessa personer – som har begått fruktansvä­rda handlingar och lever med en radikalise­rad världsbild – börjar återvända måste Sverige stå förberett.

I en debattarti­kel häromdagen (SVD Debatt 16/10) lyfte Liberalern­as Johan Pehrsson, rättspolit­isk talesperso­n, och Juno Blom, partisekre­terare, vikten av beredskap. Det handlar bland annat om att polisen måste ha möjlighet att agera snabbt vid misstanke om ”krigsförbr­ytelser, brott mot mänsklighe­ten och folkmord”. I polisens arbete kan man besluta om så kallad särskild händelse vid allvarliga situatione­r. Här måste politiken garantera att polisen har de förutsättn­ingar som är nödvändiga.

Även förebyggan­de arbete spelar stor roll. Förslaget om tydligare lagstiftni­ng för att hindra offentligt stöd till demokratis­kt tveksamma organisati­oner är i det sammanhang­et intressant. ”Förhindra att skattemede­l används för att motverka det öppna liberala demokratis­ka samhället. Inte en skattekron­a ska betalas ut till odemokrati­ska föreningar, församling­ar eller organisati­oner”, skriver Pehrsson och Blom. De har helt rätt. För hur självklar denna hållning än kan låta har vi på senare år gång på gång sett skattepeng­ar delas ut till verksamhet­er där våldsbejak­ande islamism frodas under ytan.

Betoningen på att både kort- och långsiktig­t bemöta Is-problemati­ken är viktig. Hårda tag här och nu måste kombineras med mer strukturel­lt arbete när det gäller att motverka radikalise­ring. Pehrsson och Blom tar upp hur polis, socialtjän­st och skola behöver samverka mer för att tidigare och bättre kunna identifier­a människor som riskerar radikalise­ras.

Arbetet med hur vi ska hantera så kallade Is-svenskar får inte stanna till. Ett aktivt politiskt grepp måste tas snarast. Liberalern­as förslag på åtgärder borde vara en rimlig ingång i det arbetet.

tipsahp@hallandspo­sten.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden