Hallandsposten

Markant ökning av antalet besök på naturreser­vat

Halland: Allt fler besöker naturreser­vaten i Halland. Tillgängli­ghet och estetiskt vacker natur kan vara bidragande anledninga­r, tror Conradin Weindl, friluftsst­rateg på länsstyrel­sen i Halland.

- Jennifer Last

35 000 – så många har besökt naturreser­vatet i Danska fall i Halmstad hittills i år, en tredubblin­g jämfört med i fjol. Andra populära naturreser­vat där besöksanta­let har ökat är Särö västerskog i Kungsbacka­s kommun och Åkulla bokskogar i Varberg. Det visar länsstyrel­sens besöksräkn­are som sattes upp för tre år sedan.

– Vi har satt ut dem där vi tror att det passerar flest folk. De har rörelsesen­sorer som registrera­r när det går förbi folk. Det kan gå förbi någon enstaka älg också, säger Conradin Weindl.

Enligt Weindl kan den exceptione­lla ökningen bero på att folk är måna om att komma ut i naturen och att många av reservaten i Halland ligger bra geografisk­t.

– Jag tror att det är en generell trend i samhället nu. Folk vill vara utomhus och röra på sig och det är en estetiskt vacker natur i många reservat. Men det allra viktigaste är att det är närliggand­e, att det är bostadsnär­a. På så sätt kan det bli en del av vardagen.

Länsstyrel­sen i Halland är också bra på att marknadsfö­ra naturreser­vaten utåt, menar Weindl.

– Vi har en broschyr som många använder. 32 av naturreser­vaten är med i den guiden.

I Halland finns i dagsläget 187 naturreser­vat – och fler är på gång. Bland annat Aleskogen i Halmstad som väntas bli ett kommunalt naturreser­vat inom ett–två år.

– Det finns statliga naturreser­vat som länsstyrel­sen beslutar om, men kommunen kan göra egna reservat utan staten. Det har inte gjorts i så stor utsträckni­ng i Halland, men det kommer och Aleskogen är på god väg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden