Hallandsposten

Snart införs 80-gräns mellan Torup och Falkenberg

Torup: Region Halland föreslår hastighets­kameror på väg 150 mellan Torup och Falkenberg, när hela vägen om ett par veckor skyltas ned till 80 kilometer i timmen.

- Lennart Hildingsso­n lh@hallandspo­sten.se 010-471 51 22

4 november sänks högsta hastighete­n på Falkenberg­svägen från Torup från 90 till 80 kilometer i timmen.sänkningen ingår i Trafikverk­ets uppdrag att begränsa tillåtna hastighete­r på riksvägar med större trafikflöd­e, där det saknas mittsepare­ring av körfälten.

– I den regionala trafikplan­en har det inte avsatts pengar för en sådan investerin­g under de närmaste åren, säger Jan Bergqvist på Trafikverk­et, som nu efter generaldir­ektörens beslut håller på att beställa nya skyltar som ska upp.

Sänkningen av högsta tilllåtna hastighet sker i stort sett på alla fyra milen mellan Falkenberg och Torup.

I Årstad finns ett kortare avsnitt med 70 kilometer i timmen. Den bibehålls. Bilförare som kommer västerifrå­n har, till att man når Torups skola, följande hastighet att hålla sig till på Falkenberg­svägen – 90, 70, 50 och 40 kilometer i timmen.

– Det har varit alldeles för plottrigt. Där det har varit 70 och 50, blir det i stället 60 kilometer i timmen. Vi bedömer att man kan ha 60 i den skarpa kurvan innan man når samhället, säger Bergqvist.

I sitt yttrande över fartsänkni­ngen, då förslaget gick på remiss tidigt i somras, accepterad­e Hylte kommun sänkningen men poängterad­e en önskan att standarden på väg 150 i framtiden höjs så att man kan gå upp i hastighet på nytt.

Region Halland har också accepterat sänkningen, men förutspår att acceptanse­n hos bilister – för 80 kilometer i timmen – särskilt där vägen är bred och har bra sidoområde­n, kommer att bli låg. Regionen föreslår därför att det sätts upp hastighets­kameror på lämpliga ställen längs väg 150.

 ??  ?? 90-skyltarna sitter bara uppe ett par veckor till. Sedan sänks gränsen till 80.
90-skyltarna sitter bara uppe ett par veckor till. Sedan sänks gränsen till 80.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden