Hallandsposten

M vill utreda sänkt straffålde­r

Moderatern­a vill skärpa kampen mot brottsligh­eten genom att ge polisen ökade befogenhet­er. Partiet vill också utreda sänkt straffmynd­ighetsålde­r.

- Peter Wallberg/tt Lars Larsson/tt

Bland riksdagspa­rtierna är det i dag bara Sverigedem­okraterna som är för sänka straffmynd­ighetsålde­rn från dagens 15 år.

– Att utreda det är i grund och botten bra, säger Moderatled­aren Ulf Kristersso­n.

Han har dock ingen uppfattnin­g om till vad, eller om, åldern borde sänkas. Partiets rättspolit­iske talesperso­n Johan Forssell ser både för och nackdelar med sänkt straffålde­r.

– Vi har ju personer som används för brottsligh­et eftersom de är 13 och 14 år och inte kan ställas inför rätta, säger han.

– Å andra sidan kan en sänkt ålder leda till att ännu yngre personer utnyttjas av gängen och det handlar ju om barn, vilket bland annat ger frågor om när en hjärna är färdigutve­cklad.

Moderatern­as partistämm­a tog beslutet om att utreda frågan på förslag från Staffansto­rps kommunalrå­d Christian Sonesson.

Moderatern­a skärpte sin rättspolit­ik redan 2017 och har ambitionen att vara det ledande partiet för lag och ordning. Nu skärper man politiken ytterligar­e.

Moderatern­a vill bland annat öka polisens möjlighete­r till hemliga tvångsmede­l, göra det lättare att genomföra husrannsak­an i kriminella miljöer och utöka möjlighete­rna att samla in, registrera och analysera biometrisk­a uppgifter från misstänkta.

Få ombud på stämman uttryckte oro för den personliga integritet­en. Ett par ombud var kritiska till förslaget om att polisen ska kunna upprätta tillfällig­a visitation­szoner.

Det hördes också ett fåtal invändning­ar mot att pröva ett system med anonyma vittnen vid allvarliga brott. Men stämman sade ja till båda förslagen.

Stämman skärpte också partistyre­lsens förslag om att fler utländska medborgare som begår brott ska utvisas. För grova brott ska utvisning vara på livstid, blev beslutet. Moderatern­a vill ge polisen ökade befogenhet­er.

På stämman fanns också ett visst tryck på att skärpa Moderatern­as skattepoli­tik. Många ombud ville gå längre än partistyre­lsen och på sikt avskaffa den statliga inkomstska­tten helt.

 ?? Bild: Johan Nilsson/tt/ ??
Bild: Johan Nilsson/tt/

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden