Hallandsposten

EU: Egentligen inget eldupphör i Syrien

Beskjutnin­gen fortsätter längs den syriska gränsen till Turkiet trots en ny överenskom­melse om ett fem dagars eldupphör. EU är inte imponerat av överenskom­melsen och säger att det egentligen handlar om ett kapitulati­onskrav gentemot kurderna.

- Tt-afp-reuters

Det har inte ens gått ett dygn sedan Turkiet och de kurdiska styrkorna accepterad­e ett fem dagar långt eldupphör i norra Syrien. Men på fredagsmor­gonen fortsatte beskjutnin­gen kring syriska Ras al-ayn.

– Fem civila dödades i ett turkiskt luftanfall mot byn Bab al-kheir, öster om Ras al-ayn, säger Rami Abdel Rahman, chef vid opposition­ella Syriska människorä­ttsobserva­toriet SOHR, som bevakar kriget från Storbritan­nien.

Rök steg mot himlen från staden under förmiddage­n och skottlossn­ing hördes från den turkiska grannstade­n Ceylanpina­r, rapportera­r Reuters.

– Det är sporadisk artillerie­ld och man kan höra skottlossn­ing i staden Ras al-ayn, säger Rami Abdul Rahman.

Både turkisk militär och deras allierade syriska milis deltog i striderna mot kurdledda Sdf-alliansen, enligt SOHR.

– Trots avtalet att stoppa stridandet fortsätter luft- och artilleria­ngrepp mot de stridandes positioner, civila bosättning­ar och sjukhuset, säger Mustefa Bali, talesperso­n för de kurdiska styrkorna.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan förnekar att det pågår strider. Han hotar att dra i gång offensiven igen i större skala på tisdag kväll om kurderna inte följer avtalet om att dra sig undan från gränsområd­ena.

Pausen i striderna tillkännag­avs efter att USA:S vicepresid­ent Mike Pence och Erdogan träffats i Ankara på torsdagen. Vita husets talesperso­n Stephanie Grisham säger nu att det ”tar tid” innan avtalet om eldupphöre­t faktiskt får effekt på marken.

Sedan USA drog undan soldater från regionen, vilket möjliggjor­de Turkiets offensiv, har SDF nått en överenskom­melse med den syriska regimen om att låta dess styrkor gå in i de kurdiskkon­trollerade områdena för att hjälpa till att stoppa Turkiets framryckni­ngar. Men det är inga problem enligt Erdogan eftersom Turkiet inte har några planer på att stanna kvar i områden under regimens kontroll.

SOHR uppger att över 300 000 personer är på flykt i området sedan Turkiet inledde sin offensiv. FN säger att det rör sig om runt 166 000 personer.

Över 220 kurdiska kombattant­er har dödats i strider, samt över 180 turkstödda syriska rebeller, enligt SOHR:S uppgifter. I samband med striderna uppges 72 civila ha dödats, varav merparten på den kurdiska sidan.

Turkiet har gått med på att avsluta sin militära offensiv helt – om kurdiska styrkor lämnar gränstrakt­er där den turkiska regeringen vill upprätta en ”säker zon” 32 kilometer in på syrisk mark längs gränsen.

Avtalet har kritiserat­s från flera håll. Eu-ledarna anser att det är otillräckl­igt och uppmanar Turkiet att avsluta offensiven och ”respektera internatio­nella humanitära lagar”.

– Det så kallade eldupphöre­t är inte vad vi förväntade oss. I realiteten är det inte ett eldupphör, det är ett krav på kapitulati­on för kurderna, säger EU:S permanenta rådsordför­ande Donald Tusk.

” I realiteten är det inte ett eldupphör, det är ett krav på kapitulati­on för kurderna.

Donald Tusk, EU:S permanenta rådsordför­ande

I USA är Trumps politiska motståndar­e inom Demokrater­na kritiska. Även republikan­ska ledamöter i kongressen ifrågasätt­er Trumpadmin­istratione­ns agerande.

Erdogan säger att cirka 2 miljoner flyktingar av de cirka 3,6 miljoner som finns i Turkiet kan flyttas in i den säkra zonen, om den även innefattar städer som Dayr al-zawr och al-raqqa. Kritiker har sagt att det som pågår längs gränsen egentligen är en etnisk rensning.

Den turkiske presidente­n säger också att USA är landets partner, men också att han i nästa vecka ska diskutera frågan om zonen med Rysslands president Vladimir Putin.

 ?? Bild: AP/TT ?? Turkiets president Recep Tayyip Erdogan talar journalist­er om landets offensiv in i nordöstra Syrien. EU är inte imponerade över villkoren för eldupphör.
Bild: AP/TT Turkiets president Recep Tayyip Erdogan talar journalist­er om landets offensiv in i nordöstra Syrien. EU är inte imponerade över villkoren för eldupphör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden