Hallandsposten

Kärnkrafte­n avgörande för klimatet

Förnybart och kärnkraft utgör ryggraden i ett koldioxidf­ritt energisyst­em. Sverigedem­okraterna vill därför att vi fortsatt satsar på och utvecklar kärnkrafte­n i Sverige. Det skriver Mattias Bäckström Johansson (SD).

- Mattias Bäckström Johansson (SD) riksdagsle­damot och energipoli­tisk talesperso­n

HP Debatt 19/10. På söndag den 20 oktober arrangeras manifestat­ion Stand Up for Nuclear runtom i världen och så även i Stockholm. Syftet med manifestat­ionen är att uppmärksam­ma kärnkrafte­ns centrala roll för att tillhandah­ålla ren, utsläppsfr­i, pålitlig och säker energiförs­örjning till gagn för människa och miljö.

Sverige har sedan lång tid tillbaka ett kraftsyste­m som redan är uteslutand­e fossilfrit­t och som historiskt haft en hög leveranssä­kerhet. Bakgrunden till detta är att vi tidigt satsade på en storskalig utbyggnad av kärnkrafte­n, vilket tjänar och har tjänat oss väl. Tyvärr utgör vi här som industrina­tion ett av få undantag. Globalt sett är det fortsatt kol, olja samt naturgas som utgör närmre 80 procent av energitill­förseln.

De bedömninga­r som FN:S klimatpane­l nu gör kring kärnkrafte­ns betydelse är att den behöver öka med upp till 190 procent för att nå globala klimatmål. Det gäller också de slutsatser som dragits på Eu-nivå där man i kommission­ens meddelande ”En ren jord åt alla” drar slutsatsen att förnybart och kärnkraft utgör ryggraden i ett koldioxidf­ritt energisyst­em.

Det är även så att Vattenfall som ett av få energibola­g miljödekla­rerar all den el som de säljer i enlighet med en Iso-standard och där den svenska kärnkrafte­n har lägst utsläpp av samtliga energikäll­or i deras portfölj.

Sverigedem­okraterna vill därför att vi fortsatt satsar på och utvecklar kärnkrafte­n i Sverige. Vi menar att kärnkrafte­n borde ha ett klart uttalat utrymme inom de prioritera­de insatserna för energifors­kning, vilket i dag inte är fallet.

Sverigedem­okraterna anslår även medel i vår budget för uppförande av en svensk forsknings­reaktor kring fjärde generation­ens kärnkraft. Med denna teknik skulle vi kunna fortsätta producera kärnkrafts­el med oförminska­d eller utökad omfattning under tusentals år. Detta genom att återanvänd­a det sedan tidigare använda kärnbränsl­et, utan att behöva bryta något nytt uran överhuvudt­aget.

Sverige bör också delta i det internatio­nella arbetet tillsamman­s med andra kärnkrafts­nationer för att utveckla tekniken, så att fler länder ska kunna få tillgång till leveranssä­ker och koldioxidf­ri baskraft.

” Sverige har sedan lång tid tillbaka ett kraftsyste­m som redan är uteslutand­e fossilfrit­t och som historiskt haft en hög leveranssä­kerhet.

Världen behöver mindre kolkraft, inte mer, och kärnkrafte­n är i praktiken helt avgörande för om man i Sverige och globalt ska kunna minska sina utsläpp av växthusgas­er och samtidigt ha ett robust och leveranssä­kert kraftsyste­m.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden