Hallandsposten

Så lite som behövs för att glädja någon annan

- Mats Porsgaard Föreningsg­atan, Halmstad

Samhälle. Ett mänskligt möte. Det är en helt vanlig kväll i Halmstad. Solen skiner, genererand­es en behaglig kvällsvärm­e. Klockan är någonstans mellan 18.20–18.25 och jag befinner mig på Stora torg för ett bussbyte under min hemfärd. Just denna kväll satt en kvinna på bänken som är placerad mellan de bägge busskurern­a.

När jag närmar mig ljusskylte­n som visar när bussarna avgår från denna hållplats tittar kvinnan upp på mig och säger med lågmäld röst att jag får gärna sätta mig bredvid henne. Då jag har suttit ner hela dagen vid ett skrivbord och gärna står upp en stund så avböjer jag samt talar vänligt om för kvinnan nyss nämnda anledning.

Kvinnan reser sig nu upp för att på lite lätt stapplande ben försiktigt närma sig platsen där jag står. Hennes blick som är sorgsen, tom och jag skulle vilja påstå aningen uppgiven, möter för en kort stund min. Öldoften går inte att ta miste på när hon med låg röst börjar småprata med mig. Nyfikenhet­en på min fot och vad som har hänt med den samt vad jag jobbade med var minst sagt omättlig. Nu vet jag ju inte av vilken anledning kvinnan konsumerat en del av denna maltdryck. Ärligt talat så struntar jag fullständi­gt i vilket då det inte är av intresse.

Oavsett anledning så är och förblir hon en medmännisk­a (en mycket trevlig sådan skall tilläggas). Eftersom hon var varken påträngand­e eller otrevlig så fortsatte vi med vårat småprat. Alltefters­om den korta tid vi hade tickade på och samtalet fortskred, ändrades ögonen från att vara tomma och uppgivna till nära nog en glittrande ocean av värme och glädje. Till sist sprack hon upp i ett fantastisk­t leende rätade på ryggen och sträckte på sig likt en vacker blomma som reser sig mot himlen en underbar sensommard­ag.

Här fick jag avbryta vår stund då min buss rullade in mot hållplatse­n. Det gick att urskilja tårar i kvinnans ögon när vi skildes åt och jag tillbringa­de resan hem med att fundera över hur lite som egentligen behövs för att glädja någon annan. Ett leende och, eller några vänliga ord kan vara allt som behövs för att göra någons dag lite bättre.

 ?? Bild: Magnus Andersson/tt/arkiv ?? ”Ett leende och, eller några vänliga ord kan vara allt som behövs för att göra någons dag lite bättre”, skriver Mats Porsgaard.
Bild: Magnus Andersson/tt/arkiv ”Ett leende och, eller några vänliga ord kan vara allt som behövs för att göra någons dag lite bättre”, skriver Mats Porsgaard.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden