Hallandsposten

Insändare Vi delar synpunkter­na om fasta vårdkontak­ter

- Mikaela Waltersson (M) Helene Andersson (C) Benny Strandberg (KD) Tommy Rydfeldt (L)

” När frågan klarnat kommer vi omedelbart att starta vårt arbete för att skapa ett ännu bättre vårdval i Halland

Svar på ”Läkarrefor­m kan rädda primärvård­en”, 8/10. Vård. Gösta Eliasson med flera läkare skriver i Hallandspo­sten 8 oktober om det viktiga att patienter i primärvård­en har en fast läkare. Vi delar i stort den uppfattnin­gen.

I den politiska överenskom­melse som Moderatern­a, Centerpart­iet, Kristdemok­raterna och Liberalern­a träffade efter valet 2018, och som ligger till grund för vårt arbete som majoritet i Region Halland, tar vi upp den frågan.

Av denna överenskom­melse framgår bland annat att ”Vi vill utveckla vårdvalet så att alla patienter har möjlighet till en fast vårdkontak­t som planerar patientens vård tillsamman­s med ett vårdteam”. Vi ser det viktigt att utveckla den nära och förebyggan­de vården, något som vi också skriver i vår överenskom­melse.

Det har de senaste åren genomförts ett antal utredninga­r kring svensk sjukvård med stor fokusering på primärvård­en. Senast redovisade Göran Stiernsted­t sin utredning.

Utredninge­n ”Samordnad utveckling för god och nära vård” som leds av Anna Nergårdh, kommer att redovisa sitt huvudbetän­kande i mars 2020.

Som artikelför­fattarna också noterat finns det med en punkt i det så kallade januariavt­alet att en primärvård­sreform ska införas och att rätten till en fast läkarkonta­kt säkras.

Det skulle vara svårt för Region Halland att i detta läge att gå in i vårdvalet och göra stora förändring­ar innan vi vet hur ett förslag, baserat på dessa utredninga­r, från regeringen kommer se ut.

Vilka krav kommer ställas? Vad menar man med primärvård­sreform? Kommer staten ge direktiv hur rätten till fast läkarkonta­kt ska säkras? Kommer statsbidra­g styra detta?

Vi delar artikelför­fattarnas synpunkter att fasta vårdkontak­ter är den väg som vi ska gå. När frågan klarnat kommer vi omedelbart att starta vårt arbete för att skapa ett ännu bättre vårdval i Halland.

 ?? Bild: Tt/arkiv ?? Insändarsk­ribenterna svarar på ett inlägg om fast läkarkonta­kt inom primärvård­en.
Bild: Tt/arkiv Insändarsk­ribenterna svarar på ett inlägg om fast läkarkonta­kt inom primärvård­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden