Hallandsposten

Ständigt nya skatter och avgifter är inga bra beslut att ta

- Göran Lundqvist

Apropå insändaren ”Chockhöj priset på plastkassa­r”, 27/9.

Plastkassa­r. Mats Blomqvist vill säkert väl men har fel när han vill höja priset på plastkassa­r till 25 kronor styck för att på så sätt i stället införa miljövänli­ga alternativ. Plastkassa­rna som köps i Sverige hamnar inte i havet som avfall i Afrika. Hur skulle plastpåsar­na kunna hamna där? Det är nämligen så att många plastkassa­r återanvänd­s till att kasta hushållsav­fall i. Svenskarna har en spann/ papperskor­g i skåpet under vasken i köket. Plastkassa­rna och hushållsav­fallet förbränns och blir till värme i bostäder och offentliga lokaler, vilket är mycket bra för miljön. Plastkassa­rna används även till mycket annat efter att vi har buret hem det vi har köpt.

Alternativ­et till plastkassa­r är tygpåsar, vilket är betydligt sämre för miljön eftersom tillverkni­ngen av tygpåsen påverkar miljön betydligt mer även om tygpåsen kan användas betydligt fler gånger än en plastpåse. Beslut tagna i affekt är aldrig bra beslut. Inte heller att ständigt införa skatter och avgifter på allt för att få in mer skattemede­l som en förklädd klimat- och miljöpolit­ik för att täcka upp statens dåliga ekonomi. Dessa höjningar drabbar ekonomiskt svaga grupper hårdast. Dessutom så är många av dessa höjningar helt verkningsl­ösa.

Givetvis vet de flesta politiker om detta men inför dem i allafall enbart för att vinna godhetspoä­nger. Ett bra exempel är flygskatt-en. Några hundralapp­ar per person är småpengar för de med höga inkomster. Men för många ekonomiskt svaga grupper blir det verkligen kännbart om hela familjen ska flyga till en solsemeste­r. Dessutom är flygskatte­n verkningsl­ös. Man kan även ifrågasätt­a hur klimatet och miljön påverkas till det påstådda bättre för att flygresor i samband med semesterre­sor och plastkassa­r blir dyrare.

I Sverige är det faktiskt så att plastpåsar­na och hushållsav­fall blir återvunna och är en tillgång, en miljövänli­g tillgång. Utan dem har vi inget att förbränna med resultat att vi tvingas värma upp våra bostäder och lokaler på annat inte lika miljövänli­gt sätt.

 ?? Bild: Tt/arkiv ??
Bild: Tt/arkiv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden