Hallandsposten

Dålig idé att försöka rädda klimatet med mer kärnkraft

- Per-olof Erickson Naturskydd­sföreninge­n

Kärnkraft. De stora utsläppen av koldioxid från flyget har blivit brett uppmärksam­mat och blivit symbolen för en ohållbar livsstil. Enligt Naturvårds­verket ger svenskarna­s flygande, in– och utrikes, ett utsläpp på cirka fem miljoner ton från bränslet plus fem miljoner ton från höghöjdsef­fekt och marktransp­orter.

Svenskarna flyger i genomsnitt fem gånger mer än det globala genomsnitt­et och svenskens ekologiska fotavtryck är tre gånger större än världsgeno­msnittet. Samtidigt har förvånansv­ärt starka röster främst från den politiska högern lyft kärnkrafte­n som räddare av klimatet och den ekonomiska tillväxten trots att rapporter från Stanfordin­stitutet och COP 23 visar att svenskarna­s användning av 64 TWH kärnkraft per år emitterar cirka 7,5 miljoner ton eller drygt 0,8 ton per person. Nästan hälften beror av kravet på en säker rivning och omhänderta­gande av avfallet.

Utsläppen från svenskarna­s kärnkrafts­användning ligger alltså i nivå med svenskarna­s flygande. Att rädda klimatet, med hjälp av mer kärnkraft är således en lika dålig idé som att rädda det med mer flygande.

I stället bör kärnkrafte­n fasas ut snarast möjligt tillsamman­s med fossila bränslen. Särskilt som den också sprider radioaktiv­iteter till luft och vatten, medför risker för allvarlig massförstö­relse, är dubbelt så dyr som vind och sol, tar enormt lång tid att bygga och demontera samt ger ett avfall som måste hanteras i 100 000 år men som ännu inte fått någon godtagbar lösning.

 ?? Bild: Tt/arkiv ??
Bild: Tt/arkiv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden